OSLO: Forfatteren Cornelius Jakhelln (29) fra Kristiansand har hatt travle dager etter at han nylig ble kåret til norsk vinner av Bonnier-forlagenes konkurranse om beste samtidsroman og mottok pris på 500.000 kroner. Nå er hans Gudenes fall på plass i bokhandlene

Sist helg deltok han på Litteraturfestivalen i Lillehammer og erstattet Ari Behn som hadde meldt forfall til et intervju i parken foran publikum. Til festivalbyen kom Jakhelln også med eget band, og med Tori Wrånes som gjestevokalist.

— Det har vært masse oppmerksomhet og mye mediekjør - utrolig hektisk for en som ikke er vant til å få priser, sier Jakhelln til Fædrelandsvennen.

Bokklubb

. Hans manus om de norrøne mytene vant i konkurranse med 150 andre, og nå skal boka oversettes til finsk, svensk og dansk. I august blir den hovedbok i Cappelens bokklubb.

— Det hadde vært gøy å få den utgitt også i Tyskland, men det er ikke sikkert ennå. Yggdraliv som jeg ga ut på Tiden i 2004, skal komme på tysk i høst.

— I den nye romanen lar du blant annet Kristiansand sentrum drukne i avføring. Hva slags forhold har du til byen?

— I boka er det skrevet satirisk om Kristiansand. Jeg har bodd der i 20 år av mitt liv, jeg har foreldre og venner der og har fortsatt positive følelser for byen. Men Kristiansand har store problemfelter som ikke blir belyst - så som mobbing. Jeg skrev en kronikk i Fædrelandsvennen i desember som ikke ble fulgt opp av et eneste leserinnlegg.

Når det gjelder dette med å la byen drukne, så er det en gest til den franske middelalderforfatteren Rabelais som både var lege og prest og som ga ut fantastiske bøker. I en av dem som altså er skrevet for 600 år siden, lar han en kjempe komme til Paris. Der urinerer han over Notre Dame, slik at byen oversvømmes. Bøkene hans var preget av ekstreme overdrivelser, og man må se humoren i dette, sier Jakhelln.

DOKTORGRAD.

For tiden arbeider han med en doktorgrad i filosofi, og han er oppmeldt ved både Universitetet i Oslo og L'École des hautes études en sciences sociales (EHESS) i Paris. Det dreier seg om kognisjonsvitenskapelig filosofi, og Jakhelln forklarer at han forsker i veikrysset mellom psykologi, filosofi og biologi.

— Da blir det vel neppe tid til flere bøker med det første?

— Jeg har hele tiden arbeidet parallelt med studier og forfatterskapet. Men vi får se hvordan det går. Akkurat nå begynner presset å øke, og forventningene til neste bok blir større, sier han.

Tekst: Svein Harald Moe svein.h.moe@fvn.no 38 11 32 42