KRISTIANSAND: — Jeg skulle gjerne sett at flere engasjerte seg. Det trenger ikke være fem-seks ulike ting, men kanskje bare en eller to ting man er opptatt av. På den måten kan man gjøre en forandring i samfunnet. Det er viktig å ikke distansere seg, sier Jorun Stiansen.

Hun har engasjert seg i flere organisasjoner etter at hun stakk av med stafettpinnen i Idol for snart ett år siden. Hun fronter Dyrebeskyttelsen utad og har arbeidet for Plan Norge. Lørdag formiddag gjør hun en innsats for barneposten på Sørlandet Sykehus Kristiansand (SSK). Hun skal synge tre låter inne på Slottet, øverst i Markens.

Gråt for hundene

— Det er alltid hyggelig å gjøre noe for andre, og det er en bra ting pengene går til. «Kidsa» er viktig. Det er viktig å ta vare på dem så godt man kan, sier hun om sangoppdraget.

Likevel er det dyrenes rettigheter og Plan Norge som står hjertet hennes nærmest. Helgens reportasjer om løshunder som ble drept på bestialsk vis i Kina, gikk sterkt inn på Jorun.

— Jeg gråt da jeg leste om det og så bildene av de døde hundene på gata. Dyr er levende vesener på samme måte som oss og fortjener å bli behandlet med respekt, sier hun engasjert. Selv pleier hun «whiskas»-katten Moses (3) så godt hun kan hjemme i Vennesla.

Engasjementet for Plan Norge har hun opparbeidet seg over tid. I fjor sommer reiste Jorun til fødelandet Colombia i regi av Plan Norge. Der traff hun fadderbarnet sitt Kely Johanna (7) for første gang. De skriver brev til hverandre og Jorun prøver så godt hun kan å bidra med det hun kan.

Sendte verdenskart

— Jeg har sendt skrivesaker og et svært verdenskart til skolen hennes. De hadde ikke engang et kart der nede, så de visste ikke hvor Norge lå, forteller Jorun som veldig gjerne tar en tur til Colombia igjen. Landet hun ble adoptert fra tre måneder gammel.

Under morgendagens konsert på Slottet kommer Jorun til å fremføre tre låter. To av dem er fra debutalbumet og en er coverlåt. Med seg har hun gitarist Skjalg Raaen.

— Det er gøy å få muligheten til å spille et par låter. Jeg har opptrådt mye rundt omkring det siste året, men det er lenge siden jeg har opptrådt i Kristiansand, fastslår Jorun.

For tiden er hun i full gang med å lage nye låter. Og hun pendler fortsatt mellom barndomshjemmet i Vennesla og hotellrommet på Bristol i Oslo. Noe hastverk med å få ut et nytt album har hun ikke.

Skriver låter

— Jeg gjør min greie. Hvis det blir bra er det verdt å vente på. Nå leker jeg meg rundt i studioet hjemme for å finne mitt eget uttrykk. Jeg kan love at det blir ganske annerledes enn på forrige plata. Denne gangen vil jeg styre alt selv. Plata skal være mine opplevelser og tanker og jeg er med på hele prosessen, både låtskrivingen og produksjonen, sier Jorun.

I tillegg til minikonsert med fjorårets Idol-vinner blir det moteshow på Slottet. Her bidrar blant annet Anders Mjaaland, årets lokale Idol-finalist. Det blir også lotteri med premier. Overalt vil det være innsamlingsbøsser hvis innhold skal gå til Barneposten. Årsaken til all festivasen er åpningen av en ny klesbutikk på senteret. heidi.ditlefsen@fvn.no