KRISTIANSAND: — Nå skal du bare stå her framme mens vi synger en sang til deg, sa dirigent Ivar Kirkhus da han hadde overrakt blomster til Liv Håland i Kristiansand Domkirke i går kveld.

Deretter opplot mannskoret Gaasehud sine gap på vid vegg og klemte i vei med Ole Ivars-hiten «Jag trodde änglarna fanns».

Dark Season-sjefen tok engleutnevnelsen med en viss fatning foran en nær fullsatt domkirke. Oppmøtet på Dark Seasons jubileumskonsert var upåklagelig, og i år blir festivalen arrangert for tiende gang. Liv Håland er sjefen som har guidet Dark Season gjennom medgang og motgang. I går var det mest medgang, med et velkomponert og variert jubileumsprogram.

Mannskoret Gaasehud låt som antydet minst like malmfullt som et mannskor fra Berlevåg i en viss film for noen år tilbake.

Men før det hadde Inger Lise Stulien Robstad gjort et imponerende Dark Season-comeback med sine åsdølske lovsangtoner. Plata kommer til nyttår.

Guttane fra Vennesla demonstrerte på sin side utsøkt musikalitet idet de utøste sin friske rockabillyfrelse over forsamlingen.

Og det er selvsagt ingen Dark Season Festival uten Bjøro Håland. Han synger like bra uten som med hatt, og i går opptrådte sørlandscountryens fyrtårn med sine amerikanske songwritervenner Leslie Ellis, Todd Cerney og Casey Kelly.

Etter at Bjøro & co. hadde gitt til beste en solid versjon av «Rock of Ages» kom munnspillergeniet Charlie Blackwater og sa:

— Dette har jeg gledet meg til i to måneder. Dette er som å komme til himmelen.

Deretter sendte han publikum til himmels med et bokstavelig talt gudbenådet spill.

— Det føles nesten for galt å komme og spille noe annet etter en slik opptreden, mente gutta i Rabbersvigen Jazzforsyning etterpå, før de først litt forlegent dro i gang en heidundrende tradjazzopptreden. Til slutt kom Ansgar Gospel Choir og avrundet, før alt munnet ut i «Amazing Grace» og allsang.

I dag er det tid for de mer verdslige sidene av Dark Season, og det starter som seg hør og bør med Bjøro på Caledonien før Smokie, Lava og Raga setter i gang litt senere på kvelden.