OSLO: Regjeringen foreslår en økning i NRK-lisensen på 60 kroner, eller 3 prosent. Lisensen vil da komme på 2.104 kroner inkludert merverdiavgift. NRK mener de trenger langt mer enn 60 kroner i økning for å oppfylle Kulturdepartementets krav om nytt innhold i kanalen.

– Det betyr at NRK er nødt til å redusere noe av den eksisterende aktiviteten for å oppfylle regjeringens forutsetning om nytt innhold i form av en ekstra TV-kanal, styrket tilbud til barn og unge og forsert digitalisering av arkivene, sier kringkastingssjef Bernander til NTB.

– Flat videreføring

Regjeringen begrunner sitt forslag om lisensøkning med de økonomiske utfordringene som kanalen står overfor i forbindelse med utviklingen. Men NRK har tidligere sagt at 100 millioner, eller en økning på 95 kroner, er nødvendig dersom de skal fornye seg. Bernander sier til NTB at den nå foreslåtte økningen på 3 prosent ikke vil gjøre noen forskjell fra dagens lisensnivå.

– Denne lisensjusteringen dekker knapt nok NRKs reelle økning i kostnader knyttet til pris— og lønnsjusteringer, og representerer således en flat videreføring av dagens aktivitet. Å oppfylle alle de ønsker om digital merverdi og nytt innhold som vi – og departementet– ønsker å tilby, gis det ikke mulighet for innenfor de økonomiske rammer som er lagt i statsbudsjettet, sier Bernander.

Ikke bestemt

Dersom planene om relansering av NRK2 til ren nyhetskanal og ny barnekanal, samt digitalisering, skal kunne gjennomføres, må andre ting vike.

– Hvilke tilbud som statsbudsjettet gir rom for, og hvilke deler av dagens tilbud som vi ikke lenger kan tilby hvis vi skal oppfylle målet om slik digital merverdi, må vi nå bruke tid på å avklare, sier han.

Mer til film og musikk

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) varsler at et av de største løftene innenfor kultur vil komme innen film. Regjeringen vil blant annet gi Norsk Filmfond 24,1 millioner kroner mer i forhold til 2006-budsjettet. Tilskuddet vil da utgjøre 264,2 millioner. Regjeringens mål er at det skal produseres minst 20 langfilmer i året og at minst 25 prosent av kinobesøket skal gjelde norske filmer.

Også musikken vil få sitt. Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til musikkformål med til sammen 64,1 millioner. Som et ledd i opptrappingen mot innflytting i nytt operabygg i Bjørvika, vil Den Norske Opera få et driftstilskudd på 296,4 millioner i 2007, noe som er en økning på 34,9 millioner. Vest Norges Opera vil derimot få redusert støtte med en million kroner.