– På neste års statsbudsjett blir Agder Teater tilgodesett med en betydelig økning til driften. Regjeringen har bestemt at teatrets årlige tilskudd skal økes med 1,5 millioner kroner til om lag 14 millioner kroner. Prisstigningen medregnet, er økningen på om lag 1,9 millioner kroner, forteller statssekretær Randi Øverland i Kulturdepartementet. Hun kan også fortelle at de øvrige regionteatrene bare får en økning på en halv million kroner.

Lekkasje

Øverland serverte budsjettlekkasjen til en kopp svart kaffe på kontoret til teatersjef Alex Scherpf i går, og unnlot ikke å nevne at dette har vært en viktig kampsak for Arbeiderpartiet.

En million kroner av tilskuddet skal øremerkes Fjæreheia, som dermed blir en nasjonal arena. Et statlig ansvar.

– Fjæreheia er for første gang nevnt i statsbudsjettet, og det synes jeg er hyggelig. Fjæreheia og Agder Teater er et veldig godt prosjekt som fortjener vår støtte, sier Øverland.

Hun mener at scenen i Fjæreheia er viktig blant annet for å promotere Sørlandet. Selv har hun fått en rekke fantastiske tilbakemeldinger om Fjæreheia fra folk i ulike deler av landet.

Jumbojet. – Fjæreheia er viktig for sørlendingene, men også for turistene og landet for øvrig. Nå håper jeg at Arendal og Grimstad også følger opp økonomisk, uttaler hun.

Det har lenge vært jobbet med en ny eierskapsmodell for å redusere Agder Teaters risiko i steinbruddet, men etter gårsdagens budsjettnyhet slår teatersjef Alex Scherpf kategorisk fast at en ny eierskapsmodell ikke lenger er aktuell. Nå kan han godt leve med den gamle. For Agder Teater har Fjæreheia ifølge Scherpf vært «som å ha en jumbojet stående på bakken, som kun er i bruk tre uker i året».

Scherpf er glad for økt støtte, men legger ikke skjul på at han hadde søkt om seks millioner kroner.

Jevnbyrdig

– Vi har hengt etter både Kunstmuseet og Symfoniorkesteret hva statlig støtte angår, men føler oss mer jevnbyrdige nå. Jo, friere vi puster økonomisk, jo lettere er det å samarbeide oss imellom, påpeker han.

Planen til Scherpf er å videreutvikle Agder Teater til et kunstnerisk kraftsenter for scenekunst på Sørlandet, og derfor trenger han ytterligere statlig støtte. Randi Øverland er godt kjent med behovet for mer penger, blant annet for å kunne fylle det nye kulturhuset Kilden med kvalitetskunst, men nøyde seg i går med følgende uforpliktende uttalelse:

– Jeg tror det må løftes videre.

Teaterproduksjon. Scherpf forteller at den økte støtten på neste års statsbudsjett i størst mulig grad skal brukes til å produsere mer teater, men forklarer at det er for tidlig å si hva pengene skal brukes til.

– Det jeg kan si, er at den økte støtten kommer for sent til å få til noe i Fjæreheia neste år, og den halve millionen som ikke er øremerket Fjæreheia, tilsvarer en liten egenproduksjon på hovedscenen.