KRISTIANSAND: — Publikum kan vente seg en a-ha opplevelse av dimensjoner, sier Egil Hegerberg, bassist i tungrockbandet Black Debbath til fvn.no.

— Det er mange som ikke har skjønt hvor nærliggende kombinasjonen av tungrock og Ibsen egentlig er. Det er så opplagt at det nesten er pussig at ingen har tenkt på det før.

Ibsen-hyllest

Tungrockerne i Black Debbath gav ut sin Ibsenhyllest "Naar De Døde Rocker" i august i år. Albumet inneholder spesialskrevne tungrock-komposisjoner med Ibsens klassiske verk som tema. Onsdag spiller de på Østsia kulturhus.

— Den virile kraften, urkraften. Ibsen var datidens Black Debbath, slår han fast på spørsmål om hva Ibsen og Black Debbath har til felles.

Fellestegnene mellom Ibsen og Black Debbath er mange og Hegerberg opplyser mer enn gjerne hva de er.

— Det går på å være en ener innen forførelseskunsten, å være blyg på egne vegne, samtidig som at man viser hva man står for. Det å være Norges største kunstner, språklig eleganse, meningers mot og det å tale småfolkets sak mot overmakta, ramser Hegerberg opp.

Der har du Black Debbath. Og det stopper ikke der. Hegerberg mener at det er flere grunner til at publikum bør få med seg denne begivenheten.

— Det er vel sånn at Ibsen var apoteklærling i Kristiansand. Det skaper jo ekstra relevans for kristiansandere, og vil nok være med å trekke mange på konserten, sier Hergerberg til fvn.no.

Voldsom interesse

— Det er opplagt at litteraturstudentene vil komme og at musikkstudentene vil komme. Det vil bli en kø av ordførere og borgemestere, sier Hegerberg om oppmøte.

— John G. Bernander vil ta turen for å personlig filme for NRK, Valebrokk har sagt at han vil gjøre det samme for TV 2. Mette-Marit har sagt hun vil være tilstede med sin far og Sputnik. Alt i alt blir det en voldsom interesse og oppmøte på denne konserten, konkluderer Hegerberg og summerer det slik.

— Hele Kristiansands-fiffen vil være der.

Og Toffen, vil ifølge Hegerberg, være der for å booke. Enten til Quart eller Hove.

-Selvfølgelig vil vi jo være saboteringsspotensiale hvis han nå booker oss til Quart, men booke gjør han uansett.

Black Debbath og Morgan Kane

Hvis Black Debbath skulle lagd et bestillingsverk på en profilert person fra Sørlandet, hvem skulle det ha vært?

— Kjell Hallbing.

Det er ikke tvil i Hegerbergs sjel. Svaret kommer like kjapt som tiraden av Black Debbaths fortreffelige bånd til Ibsen. Og begrunnelsen lar heller ikke vente på seg.

— Det er snart Hallbing jubileum, og det kommer til å få Ibsen-året til å se ut som en fis i motvind, tror han.

— Ta Morgan Kane-serien feks, eller ikke minst El Fordo, det er jo en litteraturskatt uten sidestykke.

Han tror at ved et Hallbing-jubileum vil milliardene rulle, og ikke millionene, som denne gangen.

Black Debbath har ikke spilt på Østsia før. Derimot har de gjestet Quart festivalen flere ganger. I 2000 brant de landbruksrapporten på scenen som et gjensvar på Covenants brenning av bibelen. Men bandet har ingen umiddelbare planer om å sette fyr på noe denne gang.

— Hvis det er tilbud på noen de tidlige Ibsen skuespillene som ikke interesser oss så veldig, kan det være vi ruller oss en sigarillos av Ibsens debutskuespill Catilina.

Gleder seg

Bookingansvarlig Hanne Sandtorv ser med glede fram til besøket. Hun har hørt mye på platen og tror det blir gøy å se Black Debbath.

— Jeg følte at programmet rett og slett trengte litt mer rock, sier hun til fvn.no.

-Det var hyggelig å høre, svarer Egil Hegerberg, som stiller med Black Debbath, språklig eleganse og tunge gitarriff på Østsia kulturhus i morgen kveld.