ARENDAL: Lørdag åpner Hove festivalcampen, senere på kvelden er det sankthansfest med festivalguru Toffen Gunnufsen bak platespilleren, og tirsdag braker det hele løs for alvor. Som ansvarlig for festivallandsby og matservering har Johannes Haugen nok å henge fingrene i, få dager før tidenes første Hovefestival skal åpne dørene på Tromøya i Arendal.

— Det er mye som skjer på en gang, og masse å holde styr på. Men alt er i rute, og vi har nå fått på plass det som tar lengst tid å få opp, sier Haugen.

Alle de tre scenene er nå så godt som ferdigstilte, festivallandsbyen begynner å ta form, og rundt omkring står de dugnadsvillige og pusler med småting. Haugen, som har mange års erfaring fra Quartfestivalen, er godt fornøyd med fremgangen.

— Det er selvfølgelig masse som kan gå galt, men jeg føler vi har tatt høyde for det meste. Ingenting er skremmende, bare utfordrende og artig, sier Haugen.

Husmannskost

Fredag var Lise Løite på området for å inspisere serveringslokalene i landsbyen. Vanligvis driver hun countryklubben Dusty Boots i Froland, men under festivaluken skal hun og et par andre fra klubben servere lapskaus til sultne festivalgjengere.

-Vi tenkte å bruke bakparten på en gammel amerikaner som disk. Får vi plass til det, tro du? sier hun og ser spørrende bort på Haugen, som ser litt skeptisk på avstanden mellom bjelkene i serveringsteltet.

-Vi får se. Men det er uansett en knallidé, sier han entusiastisk.

Biobiler, kunst av ødelagte hvitevarer, skatepark og husmannskost fra Froland, det er i hvert fall ingen tvil om at på Tromøya dyrkes mangfoldet.

— Vi håper alle kan finne noe de liker. Vi har ikke planer om å arrangere altfor mye, men setter ut forskjellige ting og ser hva som skjer. Jeg har lagt ganske mye arbeid i de forskjellige tingene, så jeg håper publikum liker det, sier han.

I tillegg har Hove samlet inn rundt 1000 lampeskjermer, som skal lyse opp langs stier og andre steder folk ferdes på festivalområdet.

— Vi har fått nok lamper, så det skal bli lys, sier Johannes Haugen.

Scenene ferdigrigget

I går var alle festivalens tre scener tilnærmet ferdigstilt, og på Hovescenen drev byggeleder for hovedscenen, Eivind Hansen med de siste detaljene.

— Alt går som planlagt. Nå er det bare noen småting igjen, så jeg tipper vi er ferdig i løpet av dagen, sier Hansen.

Etter nedriggingen på Hove, drar Hansen og deler av crewet videre til Kristiansand, hvor de skal rigge til hovedscenen på Odderøya. Men han mener stemningen er unik på Hove.

— Ikke for å si noe galt om Norwegian Wood eller Quart, men det er litt morsommere her. Mye fordi det er første gangen selvfølgelig, og alt er litt spennende og nytt, sier han.

Fare for kø

Med nesten 50.000 solgte billetter ser det ut til å bli en folketilstrømning Tromøya ikke har sett maken til. Vissheten om smale, kronglete veier og beskjedne parkeringsfaciliteter ser heller ikke ut til å fremkalle noen nevneverdig bekymring i Haugens blikk.

— Selv om det blir mye mer folk enn vanlig her ute, er området tilrettelagt for campingturister. Infrastrukturen er bra, og en viss opphopning av folk er til å leve med, sier han.

Heller ikke Hoves sagnomsuste blodsuger klarer å få en sindig festivalhøvding ut av fatning.

— Jeg er tross alt en bondegutt fra skogen, så flått har jeg god erfaring med.

Festivalfolket har jo gjerne ikke altfor mye klær på seg. I oppveksten på landet var du kanskje ikke så mye naken i skogen?

— Hehe. Ikke si det du, sier han og smiler.

Ifølge Haugen selv kommer han til å bli på Hovefestivalen i mange år fremover. Han tror også at hans gamle arbeidsgiver Quart utvilsomt kommer til å bli feid av tronen som Norges største festivalbegivenhet.

— Personlig tror jeg at vi kommer til å bli Norges største festival allerede i år. Vi selger jo billetter i bøtter og spann, hovedsakelig på grunn av det sterke musikkprogrammet, sier han.