KRISTIANSAND: Det viser en undersøkelse Agderforskning har foretatt siden våren 2006. Til sammen har de intervjuet 500 publikummere og gått gjennom Quarts budsjetter og undersøkt Quart-partnernes ressursbruk. Økonomisk er resultatet overveldende. Men også den følelsesmessige tilknytningen sørlendinger har til festivalen kommmer klart frem, noe som syneliggjøres spesielt tydelig når festivalen har vært truet.

— Det er store tall det er snakk om. Det er helt åpenbart at Quart har en enorm betydning økonomisk for Kristiansand. Vi har prøvd å kartlegge hvor store økonomiske ringvirkninger en sånn festival har for en by, og det er klart at et tap av festivalen ville fått store konsekvenser, sier Mats Aronsen, prosjektleder og forsker ved Agderforskning.

Sterke følelser for festivalen

Videre peker han på hvor tydelig det er at Kristiansandere generelt har en enorm følelsesmessig tilknytning til festivalen, noe han mener kanskje ikke alle er like klar over selv.

— Folk reagerer voldsomt når festivalen er krise. Det kan man tydelig se på blogger og debattsider både på nettet og i avisene. Kanskje har man tatt Quart litt for gitt og ikke satt ordentlig pris på hvor unik denne festivalen faktisk er, sier Aronsen. Han legger til at Quartfestivalen helt tydelig også påvirker byens selvbilde i positiv forstand og er med på å forme en identitet.

I forhold til det kulturelle og sosiale miljøet i byen, samt turismen, er også festivalen viktig, ifølge Aronsen.

— Quartfestivalen er årsaken til at en stor mengde mennesker, som sannsynligvis ikke ville vært her ellers, trekker til Kristiansand hvert år. Det er vanskelig å si akkurat hvor mange, men at det er snakk om et betydelig antall er udiskutabelt, sier han.

Rapporten legges frem onsdag

Nå ligger rapporten fra Agderforsknings analyse klar. Resultatet presenteres og utdypes ytterligere på Quart-brakka onsdag denne uka. Da vil både representanter fra kultur-, medieteknologi- og næringsavdelingen ved Agderforskning være til stede, samt festivalsjef for Quart-festivalen Helge Josdal være til stede.

Studiene som er foretatt er en begynnende kartlegging av Quart som organisasjon og kulturell "hendelse" i en regional kontekst. Men Aronsen ser ikke bort ifra at en dypere analyse av festivalens "indre liv" kartlegges i neste omgang. Det vil si Quarts rolle i byens kulturliv og i de regionale systemene.

— Vi vil gjerne se nærmere på hva Quart har å si konkret for næringslivet. Det vil si handelsstanden. Til nå har vi kun brukt festivalens egne budsjetter og intervjuer med publikum om deres økonomiske forbruk under Quart. Det å se på hvor viktig Quart-festivalen er følelsesmessig for Kristiansandere og hvordan vår identitet blir preget av den, er også veldig interessant å se på, sier Aronsen.