— Vi trenger sannhet, informasjon og debatt. Nei til likegyldighet og tafatthet! La det runge! Tusen tusen takk, forkynte en rørt og glad prisvinner i sin takketale, etter å ha gitt Erik Byes enke, Tove en varm klem.

— Erik Bye er et av mine store forbilder fordi han snakket ikke bare om menneskerettigheter, men gjorde faktisk noe med det. Å få en pris som dette er fantastisk, selv om det er veldig mange andre enn meg som også hadde fortjent en slik utmerkelse, sier Greve til fvn.no etter seremonien.

Hun trakk blant annet fram Erik Byes beundringsverdige engasjement i sin takketale.

Uredd og brennende engasjert

Greve er historiens andre vinner av minneprisen. I fjor vant artisten Åge Aleksandersen. Prisen deles alltid ut under Protestfestivalens åpningsarrangement, og vinneren skal ifølge juryen være en person som har fremvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen positivt lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vedkommende må ha fremvist mot til å gå mot strømmen og de moteriktige standpunkt, til kompromissløst å kjempe for rettferdighet, fred og menneskeverd.

Fylkesmann Ann Kristin Olsen fikk æren av å overrekke prisen til Greve med disse ordene:

— Dette er en kvinne med meningers mot, en uredd og engasjert menneskerettighetsforkjemper som gjennom de siste 25 år har jobbet aktivt for å fremme menneskerettigheter over hele verden.

Allsidig arbeid

Greve har hatt en rekke engasjementer for menneskerettigheter i krig og krise, blant annet i FN-sammenheng. Hun har vært engasjert gjennom Redd Barna i Etiopia, Det Lutherske Verdensforbundet i Namibia, utenriksdepartementet i Kambodsja og Botswana, og har vært valgobservatør i Romania i 1990. Gjennom seks år har hun også vært dommer ved menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, hvor hun igjen har fått anledning til å fremme menneskerettighetenes sak. Hun har også vært sterkt engasjert og skrevet om den tyske terroraksjonen i Talevåg under 2. verdenskrig. Og stod i bresjen for å få reist et minnesmerke over de omkomne i denne tragedien.