BYKLE: Med motorsag i den ene hånden og pussebrett i den andre går kunstnerne løs på snø— og isblokkene som Hovden-samfunnet har skaffet dem som råmaterialer til skulpturer.

— Vi bruker 300 kubikkmeter kunstsnø. Kunstsnø gir best konsistens fordi der er alle snøkrystallene like, i motsetning til natursnø, sier prosjektleder for Snø og Is Skulptur 2008 på Hovden, Ole Morten Rokvam, til Fædrelandsvennen.

— Og isen på Hartevatn er helt perfekt til å lage isskulpturer av. Den vi har hentet har fine, små luftbobler. Det gir et vakkert lysspill i skulpturene, sier han.

Snø er sannelig ikke «bare» snø, eller is «bare» is.

Fyrtårn

Rokvam sier at interessen for snø- og iskunst har vokst veldig siden 1960-tallet. Gjennom uken med iskald kunst på Hovden skal både Sørlandets egne kunstnere og tilreisende kunne tilegne seg kompetanse på dette, sier han.

— Agder Kunstnersenter har en visjon om å bli et fyrtårn i Norge innen skulptur, sier Rokvam. Da snakker han ikke bare om snø og is.

— Gjennom ArtMark og vårt skulpturverksted på Myren i Kristiansand vil vi bli ledende i Norge på skulptur. Målet vårt er å få en internasjonalt kjent skulptør til å komme til Kristiansand og lage en skulptur i året. Cultiva har bevilget nær en million kroner slik at vi kan bygge opp denne organisasjonen, sier Ole Morten Rokvam.

Tre grupper

På Hovden er det tre grupper kunstnere som deltar denne uken. Det er de ledende, de som blir invitert. Det er de som har litt erfaring med snø- og isskulpturer, og det er de som er helt blanke og ønsker å lære mer. I sistnevnte gruppe er det alle slags kunstnere, keramikere og kunstsnekkere, så vel som bildende kunstnere og glassblåsere.

I gruppen av anerkjente kunstnere som er invitert, er Laila Kolostyak fra Alta. Hun har deltatt på is- og snøskulpturutstillinger blant annet i Frankrike, Sverige og Danmark.

Til Fædrelandsvennen sier hun at uken på Hovden er veldig bra. Hun liker at det ikke er konkurranse slik at hun og laget hennes får god tid på seg. Med seg på skulpturen «Flower Power» har Kolostyak kristiansandkunstneren Frode Holgersen og Trine Midtsund fra Tønsberg.

Lavterskekunst

Felles for de ni skulpturene som blir laget er at de skal være sikre slik at barn kan leke i dem i de to månedene de blir stående. De skal formidle noe, og de skal være formet slik at de smelter grasiøst ned.

— Dette er lavterskelkunst. Ved sine plasseringer på torvet på Hovden og foran høyfjellshotellet når de tusenvis av mennesker i de to månedene de blir stående, sier Rokvam.

— I løpet av de neste fem til ti årene er jeg sikker på at interessen for snø- og iskunst vil øke, sier han. Det grunngir Rokvam med fokuset hele verden nå har på klimaet.

Lørdag ettermiddag lyssettes skulpturene.