Skal man lage oppfølgerfilm eller ikke, er et av de store dilemmaene i Hollywood, og spørsmålet er selvfølgelig om det vil lønne seg, sånn rent økonomisk.

Heretter slipper filmmakerne å stole på magefølelsen.

Guardian bringer nemlig i dag nyheten om at akademikere har funnet er matematisk formel som beregner hvor lønnsom en oppfølgerfilm vil bli.

Faktorene i regnestykket er blant annet hvor mange skuespillere som er med videre, hvor lenge etter første film oppfølgeren lanseres og hvor mye første film tjente inn.

— Det er en industri av drømmer og illusjoner, og mange går konkurs. Ideen her er å putte litt analytisk tenkning inn i prosessen, forklarer økonomiprofessor Thorsten Hennig-Thurau ved Cass Business School i London.

Kampen om rettigheter til å lage oppfølgerfilmer er hard, og prisen er ofte dyr. Nylig ble oppfølgerretten til The Teenage Mutant Ninja Turtles solgt for 60 millioner dollar, og senere denne måneden skal Terminator ut på salg, skriver Guardian.

Akademikerne i London håper nå at deres formel kan brukes for å finne riktig pris i disse auksjonene.

— Nå kan alle regne ut hvor mye oppfølgerrettigheter egentlig er verdt, mener professoren.

I følge formelen vil den kommende Twilight-filmen New Moon generere 34 millioner dollar mer for produsentene, enn en sammenlignbar vampyr/tenåringsfilm som ikke er en oppfølger.

I følge professoren sviktet Basic Instict 2 fordi den kom så lenge etter første film, og fordi Michael Douglas hoppet av lasset.