Det amerikanske bandet Nine Inch Nails har lagt ut deler av platen «Ghosts I-IV» gratis på hjemmesiden sin. Antagelig er vi vitne til en ny trend etter at Radiohead gjorde så og si det samme høsten 2007. Platen «In rainbows» ble lagt ut på nettet, og fansen kunne laste den ned for prisen de selv ønsket å gi.

Nine Inch Nails har i alt lagt ut ni sanger på hjemmesiden. De har også lagt dem ut på det omstridte nedlastningssiden Pirate Bay, og oppfordrer folk til å dele dem med andre der.

Penger i kassa Til tross for gavmildheten kan det populære industrirock-bandet likevel vente seg penger i kassa. For fem dollar får man laste ned alle 36 låtene fra albumet. For ti dollar kan man kjøpe cd-platen.

75 dollar gir deg en deluxe-versjon. Skulle du ha et svært nært forhold til bandet, eller eventuelt bare ha litt for mye penger tilgjengelig, kan et siste alternativ være av interesse. For 300 dollar kan du nemlig få deluxe-versjonen pluss en vinylversjon med Trent Reznors autograf.

I løpet av den første uken sangene lå på nettet, forsvant samtlige 2500 kopier av sistnevnte versjon. I alt ble 781.000 transaksjoner gjort på hjemmesiden og Amazon.com. Resultatet var i følge Jim Guerinot, bandets manager, rundt 1,6 millioner dollar på salget fra hjemmesiden. Amazon solgte for over én million dollar den første dagen.

Ikke alene Også det britiske bandet Muse snakker om lignende prosjekter. De ser ut til å droppe album-utgivelse til fordel for å legge ut sanger nå og da på nettet, for så å gi ut en «best of» med noen års mellomrom.

Nine Inch Nails startet opp i 1988. Bandet har kun ett fast medlem: Trent Reznor. Andre bandmedlemmer hentes inn av Reznor til hvert prosjekt. Magasinet Rolling Stones har plassert Nine Inch Nails på listen over de hundre beste rockebandene/artistene gjennom alle tider.

Bandet har solgt over 20 millioner album på verdensbasis.