Les også: Heivoll-novellene godt mottatt

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?

  • Fordi det er en bok som handler om de store og vesentlige spørsmålene i livet, og som knytter disse spørsmålene ganske direkte til Sørlandet og folket som bor her. Slik sett er det en pris som passer bra for akkurat denne boken. I tillegg er det en bok som berører folk. Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger på akkurat det.

  • Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

  • Jeg må være ærlig og si at jeg ikke har rukket å lese noen av dem. Grunnen til det er at jeg nå er i avslutningen av en stor roman, og da leser jeg ikke noe annet. Verken bøker eller andre tekster.

Men jeg kjenner jo forfatterskapene, og jeg er blitt godt kjent med de nominerte bøkene i løpet av den hyggelige turneen vi nettopp har deltatt i.

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

  • Jeg ønsker enhver litteraturpris velkommen. Dette er en fin pris fordi den blant annet har som formål å løfte fram nye og spennende forfatterskap fra landsdelen. På turneen har vi truffet mange litteraturinteresserte, og det er bra at folk får se at Sørlandet har forfattere som er høyst levende. Det sies at man bør helst være død for å bli kjent, men det er ingen nødvendighet.

  • Hva gjør du nå?

  • Jeg holder på å avslutte Himmelarkivet som er en dokumentarisk roman fra krigen. Den skal komme ut til høsten. Dette er historien om krigsfangen Louis Hogganvik fra Sjølingstad som ble så grovt torturert på Arkivet i Kristiansand at han til slutt begikk selvmord. Liket ble dumpet i sjøen i en striesekk for å skjule at sikkerhetspolitiet hadde gått for langt i sine torturmetoder.

Familien til Hogganvik har nettopp lest manuskriptet, og de første tilbakemeldingene derfra har vært positive.

Jeg gjør forresten flere ting nå - pleier min sønn som er syk med forkjølelse. Dessuten arbeider jeg med min nye hjemmeside. Der skal jeg blant annet legge ut en del materiale om denne nye boken, også tekster som ikke kommer med i den, men som likevel har verdi, sier Gaute Heivoll.

Sørlandets litteraturpris

Innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder. Den deles ut i forbindelse med «Verdens bokdag» som er 23. april hvert år.

En jury velger opptil fem bøker fra bokproduksjonen foregående år. Publikum avgjør hvilken av de fem bøkene som får prisen. Alle som vil kan stemme.

Stemmegivningsperiode er 14. februar til 10. april. Stemmeskjema vil ligge i alle bokhandlere og på alle folkebibliotek i Agder. Det ligger også stemmeskjema på www.sorlandetslitteraturpris.no. I tillegg kan det stemmes på sms. Prisen er på 20.000 kroner.

De nominerte i år er Rune Belsvik, Ingrid Kristine Hasund, Gaute Heivoll, Finn Iunker og Nils Chr. Moe-Repstad.

Gaute Heivoll

Forfatter, født 1978, oppvokst i Finsland. Bor nå i Kristiansand.

Heivoll har studert jus ved Universitetet i Oslo, psykologi ved Universitetet i Bergen og har tatt forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark - Bø. Han har tidligere arbeidet som lærer. Mottok Tidenprisen i 2003. I tillegg til flere bokutgivelser har Gaute Heivoll bidratt med noveller, dikt og essays til flere antologier, aviser og litterære tidsskrift. Han har holdt en rekke skrivekurs, både i Norge og i Frankrike.

KILDE: WIKIPEDIA

Doktor Gordeau og andre noveller

Med «Doktor Gordeau og andre noveller» viser Gaute Heivoll på en forbilledlig måte hvordan litteraturen kan skildre et helt spekter av liv. Heivoll skriver både gåtefullt og innsiktsfullt på flere plan, fra Casablanca til Indre Agder, fra barnet til oldingen. Med denne samlingen har Sørlandet fått nok en tiltalende novellist.

SITAT FRA NETTSTEDET TIL SØRLANDETS LITTERATURPRIS