SÅ HAR DET skjedd igjen: En deltaker som ikke gjorde for mye av seg verken positivt eller negativt har vunnet milliongevinsten i en norsk realityserie. Mens de andre kranglet og skrek og slet seg ut og kivet om hvem som skulle være storbonde, skapte allianser og dolket hverandre i ryggen, holdt Farmen-Silje stort sett kjeft og lot de andre bestemme.

Det er ikke tilfeldig at denne typen vinner reality-show igjen og igjen, for denne taktikken er selve vinneroppskriften. Bare så rart at ikke flere forstår det. Har ikke deltakerne sett reality før de stormer inn og er skråsikre på å vinne?

HADDE DE GIDDET å gjøre litt forhåndsresearch, hadde de i det minste vært klar over dette:

Aldri, ALDRI , melde seg frivillig til å være prosjektleder, lagleder eller storbonde. Går det rævva, får lederen skylden. Eller du blir upopulær av å ta upopulære lederavgjørelser. Upopulær er noe du absolutt ikke vil være i reality. Da blir du stemt ut.

Populær er heller ikke bra. Mange realitydeltakere har bittert konstatert at de gjorde hele jobben, var leder på vinnerlaget, vant konkurransene og var blid og hyggelig med alle. Så ble de stemt ut.

For i realityuniverset er de flinke, hyggelige og populære en stor trussel. Derfor ryker de alltid ut så snart den middelmådige kynikeralliansen får en sjanse til å stemme på dem eller dolke dem i ryggen.

NEI, GJØR SOM Silje om du vil vinne reality: ikke vær lederen, men nestkommanderende. Lite ansvar, lite oppmerksomhet, mye makt. Det funker hver gang.

Snakk om virkelighetsnært.