ARENDAL: I dag behandlet driftsstyret i Arendal kommune Hovefestivalens søknad om ettergivelse av fire millioner kroner i gjeld. Seks av representantene stemte for, mens tre stemte imot.

— Vedtaket innebærer at man er villige til å ettergi gjelda på fire millioner som Hovefestivalen AS har til Arendal kommune, sier medlem i driftsstyret, Einar Halvorsen (H).

Kommunen har i tillegg lagt ned en del føringer.

— Vi forutsetter at det gjennomføres en gjeldssanering mot de andre kreditorene. En annen ting er at et fremtidig overskudd skal komme Hove driftsselskap til gode. Driftsselskapet eies i sin helhet av Arendal kommune, sier Halvorsen.

Ifølge Halvorsen har Hovefestivalen opplyst at de vil skyte inn 7-8 millioner kroner i egenkapital. Midlene skal komme fra andre samarbeidspartnere.

Sikker på at saken er avgjort

Halvorsen er sikker på at bystyret vil følge opp driftsstyrets vedtak.

— Det bør bli et flertall i morgen, i og med at det ble 6-3 i driftsstyret. Det er sikkert noen som er imot, men det løser ingenting. Pengene er tapt uansett, sier Halvorsen.

Venstres Jan Kløvstad opplyser at Venstre er samkjørte i å stemme for ettergivelse av gjeld. I tillegg til Frps to representanter stemte også Arbeiderpartiets Nils Johannes Nilsen imot forslaget.

— Vi skal ha et møte i morgen, men signalene er at de fleste av våre representanter vil stemmer ja, sier ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap).

— Er det mulighet for at bystyret sier nei?

— Jeg regner nesten med at vedtaket går gjennom i bystyret, men jeg har vært med i politikken lenge nok til å vite at det alltid dukker opp overraskelser, sier Rolstad Larsen.

- Ingen avgjørelse før i morgen

Varaordfører Tormod Vågsnes (KrF) tok ingenting for gitt i forkant av møtet.

— Her faller det ingen avgjørelse før bystyremøtet. Meningene spriker i alle retninger, og det ikke sikkert at alle politikerne som tilhører flertallskonstellasjonen stemmer i tråd med rådmannens innstilling, sier Vågsnes.

Siden Høyre, og trolig også SV, stemmer ja torsdag, er det ikke nødvendig at alle politikerne i posisjon stemmer ja. Venstre, KrF, Ap og Senterpartiet har flertall i bystyret, med 20 representanter til sammen.

- Heftige tall

Før oppstarten i 2007 opplyste festivalen at de så for seg en utvikling med underskudd i 2007 og 2008, balanse i 2009, og overskudd i 2010. Men 12 millioner kroner i underskudd i løpet av to er nok langt unna det politikerne så for seg da festivalen ble etablert.

— De har hele tiden sagt at de ville gå i underskudd de tre første årene, og at de trengte støtte fra kommunen. Men jeg må jo si at det er heftige tall som er presentert til nå, sier Vågsnes.

Rolstad Larsen er overbevist om at Hovefestivalen vil klare å gå i balanse neste år.

— De har en handlingsplan, og følger de den så er jeg sikker på at det går bra, sier Rolstad Larsen.

- Må få styring på økonomien

I søknaden om gjeldssletting påpeker Hovefestivalen at Arendal tilføres en betydelig økonomisk og markedsføringsmessig gevinst ved å være vertskap for Norges største musikkfestival. Festivalen har levert søknaden sammen med Norwegian Grand Prix (båtracet) og Canal Street. Det anslås at de tre festivalene til sammen fører til en meromsetning på 250-300 millioner kroner.

Vågsnes mener politikerne ser denne verdien, og han presiserer at festivalen er sterkt ønsket.

— Det er en kommunal oppgave å legge til rette for nyetableringeer, men det kan ikke være en kommunal oppgave å drive festivalen. Vi har fått presentert noen tall for 2009, og vi er avhengig av at dette fremstår som troverdige planer, og ikke som et luftslott. For det er ingen tvil om at økonomien har blitt styrt for dårlig frem til nå, sier Vågsnes.

Helt avhengig av gjeldsletting

Mandag denne uken møtte festivalsjef Morten Sandberg og bookingsjef Toffen Gunnufsen politikerne i Arendal for å diskutere de økonomiske problemene.

Les også: Ny millionsmell for Hovefestivalen

På møtet presenterte Hove-ledelsen de foreløpige regnskapstallene for 2008, som viser at festivalen styrer mot et underskudd på om lag seks millioner kroner. For å unngå konkurs er festivalen helt avhengig av at gjelden på fire millioner kroner til Arendal kommune blir gjort om til tilskudd.

— Revisoren som deltok på møtet var ganske tydelig på at hvis kommunen ikke bidrar så er det skifteretten neste, sier bystyrerepresentant Terje Eikin (KrF).

POSITIVE: Ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) og Morten Sandberg i møte mandag. På møtet diskuterte politikerne og Hove-ledelsen hvordan festivalen kan unngå konkurs. Foto: Torgeir Eikeland. På samme møte ble det også stilt spørsmål ved om festivalens eiere har tatt penger ut av selskapet. Sentralt i dette står spørsmålet om Hovefestivalen har kjøpt varer og tjenester fra andre selskap som eierne er involvert i.

— Det er ingen tvil om at det er solgt tjenester, men det har det vært åpenhet om hele veien. Revisoren opplyste at så langt han kunne se er det ikke solgt tjenester til verken over- eller underpris, sier Eikin.

Selskapet eies i sin helhet av Morten Sandbergs selskap Topptur AS og Toffen Gunnufsens selskap Toffen Music Solutions AS.

Ettergis gjelden vil festivalen få redusert underskuddet sitt til to millioner kroner i 2008. Festivalens sponsorer og samarbeidspartnere skal være villige til å bidra ytterligere, men det forutsetter at gjelden til kommunen blir slettet.

Torsdag blir det klart om Hovefestivalens dager er talte, eller om festivalfolket kan begynne å planlegge en ny musikkfest ytterst på Tromøya i Arendal. Alt tyder på det siste.