OSLO: Prisene deles ut for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning, og årets vinnere er definitivt noen som har markert seg sterkt innenfor sin sjanger gjennom mange år. Prisen ble delt ut under en tilstelning i Det Norske Teater i Oslo.

Motstykke til Prøysen

Juryen, som bestod av Stein Eide, Hogne Moe, Jan Eggum og Lise Knudsen hadde følgende begrunnelse for å dele ut Prøysenprisen til Lars Lillo-Stenberg:

Årets Prøysenprisvinner representerer på flere måter et kontrapunkt, en motstemme til Alf Prøysen. Mens Prøysen hadde sin klangbunn i det enkle og landsens i et bondesamfunn med stort klasseskille, har årets prisvinner hatt sin oppvekst i det moderne velferdsnorges borgerlige beste vestkant. Det viktige de to allikevel deler, er evnen til å observere og formidle med varme og innlevelse det de har sett og erfart.

Stenberg har siden debuten "Seiler av gårde" med De Lillos skapt sitt eget umiskjennelige univers. Tallrike sanger er blitt allemannseie og noen de rene landeplagene, som for eksempel ’Neste sommer’.

Om Rune Belsvik hadde juryen følgende å si:

Teskjekjerringprisen for 2006 gikk til en forfatter og dramatiker som i særlig grad skriver allalderlitteratur. Siden debuten i 1979, og gjennom nesten 40 utgivelser av romaner, skuespill, dikt og noveller, for barn, ungdom og voksne, har forfatteren på klangrikt vestnorsk utfoldet et betydelig forfatterskap. Enestående er likevel bøkene om Dustefjerten, Holesnusken, Bollefisen og de andre som bor i det lille landet ved bekken.

Poetisk og presist hamrer forfatteren på eksistensens grunnforutsetninger, men med skumgummi på jernet. Med varme, humor og et naivt sideblikk på tilværelsens små og store dilemmaer og gleder, føres vi inn i dette litterære universet, hvor skikkelsene lever gjennom språket de er støpt i.