Fredag kom beskjeden mange hadde ventet på, men likevel sjokkerte en hel nasjon. Quartfestivalen er lagt ned, etter å ha brakt musikk til Sørlandet siden 1991. – Jeg synes dette er fryktelig trist. Det har alltid vært en kul festival, sier musikkekspert Asbjørn Slettemark til VGs nettutgave.

– Har ikke stor betydning

Han mener problemene for Quart startet for alvor da Toffen Gunnufsen pakket sammen og gikk i 2006. – Det er flere årsaker til at det blir avlyst. Men det er vel liten tvil om at det som utløste det var at Toffen gikk. Det er nok viktigere enn man først trodde, fortsetter Slettemark til VG.no.

Toffen Gunnufsen startet opp Hovefestivalen i Arendal i 2007 da han ikke lengre var en del av Quart-teamet.

Men selv om det er «adios» for Quart, tror ikke Slettemark nedleggelsen vil ha stor betydning for musikk-Norge.

– Vi har fått en helt annen festivalflora i Norge eter hvert. Og det dekker opp behovet til artistene for å få vist seg fram, erklærer Slettemark som er redaktør av Farojournalen til VG.

Fuentes hadde billett

Grunnen til at Quartfestivalen ikke lenger klarte å holde det gående var sviktende billettsalg. 11.000 billetter er solgt, hvorav kun 2025 er kjøpt av privatpersoner. Med et mål på 30.000 solgte billetter sier det seg selv at Quartkabalen ikke kunne gå opp i år.

Alejandro Fuentes var en av de få som hadde sikret seg billett til årets Quart.

– Dette var kjipt. Quart er jo det største!, sier sørlendingen som lover følgende:

– Vi kommer sterkere tilbake.

En annen fra det blide Sørland, er på premierefest til «Sex and the city» da hun får overbrakt nyheten om Quart.

– Nei, nå tuller du? Det kan ikke være sant, sier Knutson mens øynene lyser av vantro.

– Kjære vene, legger hun til.

Siddisen Thomas Dybdahl er også trist over at festivalen han har besøkt fem ganger er lagt ned.

– Quartfestivalen var starten på festivaltrenden med store internasjonale artister. Jeg har masse gode minner derfra, sier Dybdahl til Dagbladet.

– Vanskelig å spille i Kristiansand

Et av bandene som skulle spilt under Quart 4. juli 2008 er Kaizers Orchestra. De visste ingenting om konkursen før de ble oppringt av Dagbladet fredag kveld.

– De har vel forsømt noen ting og blitt en livstilsfestival mer enn en musikkfestival, sier gitarist Geir Zahl til Dagbladet.no og legger til at han ikke er overrasket over nedleggelsen.

– Kristiansand er vel den byen i Norge hvor det er vanskeligst å spille. Det finnes ingen steder å spille og ingen god kultur. De har bare hatt den ene uka i året med Quartfestivalen, sier Zahl ifølge Dagbladet.