— Jeg har venner som har forlatt Amerika, som rett og slett ikke holdt ut lenger. De solgte huset og flyttet til Spania, sier Beck.

Vi sitter i et seminarrom på et hotell i Arendal da Beck Hansen kommer inn, tjue minutter på overtid. Artisten er et av toppnavnene under årets Hove-festival, og gjør ikke intervjuer. Ti utvalgte medier får likevel sjansen til å stille spørsmål – under påsyn av plateselskap og festivalledelse. Så lenge vi ikke stiller spørsmål om religion. Beck er scientolog, og det blir heller aldri et tema.

Samarbeider med Danger Mouse

9. juli slipper Beck nytt album, «Modern Guilt»». Det snakker han gjerne om, for eksempel om samarbeidet med produsenten Danger Mouse.

— Jeg skulle i utgangspunktet gjøre en sang med Danger Mouse, «Orphans». Det gikk veldig bra, så vi ville gjøre mer sammen. Vi satte av fjorten dager. Fire, fem måneder senere hadde vi et album, sier han.

Han er stilig antrukket i svarte bukser og vest, stripete skjorte, skipperlue og mørke solbriller, og svarer høflig og veltalende på spørsmålene etter tur.

Forkastet alle låtene

— Danger Mouse ville at vi skulle gjøre alt i lag, og ikke skrive sanger hver for oss. Jeg forkastet alle låtene mine og begynte å skrive på nytt. Derfor henger platen mer sammen, den er noe mer en tilfeldig samling låter – som noen av de andre platene mine har føltes som.

Konserten på Hovefestivalen i går var starten på Becks verdensturné. Før han kom til Arendal, tok han noen feriedager i Oslo med familien. Hvordan var det?

— Very jetlagged. Men det var fint. Jeg har aldri hatt sjansen til å se meg rundt i denne delen av Europa. Vi gikk til parken med alle de nakne statuene. Det ville vi aldri hatt i USA. Norge er vakkert, jeg skulle gjerne ha bodd her.

Beck gjorde også en ikke-annonsert minikonsert for noen få hundre publikummere i Arendal tirsdag.

Vil ikke bli komfortabel

— Jeg startet med å spille på kafeer og barer, det er en egen glede ved det. På turné har du et sett, rutiner – du blir komfortabel. Det blir ofte mer interessant på denne måten, å stå og spille helt oppe i ansiktet til folk, sier Beck.

Han forteller at den nye plata er enkel i formen; han har kun tatt med som har vært aller mest nødvendig. For det er ikke lenger sånn at han prøver å endre retning for hver plate.

— På mine siste plater har jeg bevisst prøvd ikke å endre stilen. Ofte blir jeg selv overrasket over resultatet. Det er derfor du hele tiden ønsker å lage en ny plate – for å få det helt riktig.

Alt bedre enn Bush

Beck forteller at det hviler en skygge over den kommende platen, og trekker paralleller mellom det og situasjonen i USA akkurat nå.

— Musikalsk føles USA som 1958. Det er som om musikken er blitt tatt over av forretningsfolk. Musikk i tv-reklamer er det store nå, sier han.

- Støtter du Obama?

— Alt er bedre enn det vi har akkurat nå. Men som presidentkandidat har du aldri helt rene hender. Det står så mye penger på spill i USA. Til slutt er det alltid det det handler om.

Beck spiller på Hovefestivalen kl 22.15 onsdag.