OSLO: Det kanadiske bandet har nylig gjennomført en turné som oppvarmingsartister for de amerikanske kollegene My Chemical Romance. Sistnevnte band har vært i hardt vær etter at den 13 år gamle Hannah Bond tok livet av seg. Flere offentlige personer gikk langt i å antyde at selvmordet hadde direkte sammenheng med ungjentas fanatiske engasjement for bandet. Også den britiske pressen kastet seg på og spesielt Daily Mail gikk langt i å antyde sammenhengen mellom musikken og selvmordet. Dette førte til at fans av bandet samlet seg til protestmarsj mot avise.

Støtter

Selv om Billy Talent har forsøkt å distansere seg fra den såkalte emo-bølgen har de stor sympati med kompisene i My Chemical Romance.

— De er verdens mest misforståtte band. De er et flott band og et av de hardest arbeidende gruppene i verden, erklærer bassist Jonathan Gallant.

Han får støtte fra trommeslager Aaron Solowniuk.

— Vi hadde en flott tid på veien sammen med My Chemical Romance. Våre respektive scenecrew hjalp hverandre gjennom hele turneen, og da turneen var over ga My Chemical Romance hvert medlem av vårt crew 500 dollar. En fantastisk gest, og noe de absolutt ikke hadde trengt å gjøre, sier han.

Distanse

Billy Talent er imidlertid ikke noe emo-band.

— Dere har forsøkt å distansere dere fra emo-bølgen, hvordan var det da å reise ut sammen med My Chemical Romance?

— Du kan ikke si nei til å spille for 4000 mennesker hver eneste dag. Det er ingenting i veien for at deres fans kan være våre fans også, sier Gallant.

I Frognerbadet presenterte bandet også den nye låten «Turn Your Back» for første gang.

— Og i morgen er den på YouTube, flirer Gallant.

— Hva synes dere om det?

— Vi er dinosaurer. Da vi startet ut som band gav vi ut kassetter. Dersom du hadde en nettside da vi begynte var du virkelig avansert. Vi var heldige som kom inn i bransjen før hele omveltningen startet. Vi har en solid fanbase som har støttet oss hele tiden, og det er nok også løsningen for nye band. Du må rett og slett ta tiden til hjelp ute på landeveien og spille mange konserter, sier Gallant.

Nytt materiale

Med bare tre album på rundt 15 år er ikke Billy Talent blant de mest produktive artistene der ute.

— Vi bruker lang tid og har ikke lyst å presentere hastverksarbeid, sier Solowniuk.

— Det viktige er å vokse som musikere og band. Vi har to-tre låter som er neste ferdige nå. Vi vet hva som er styrkene til dette bandet, og hva som inspirerer oss til å bli bedre, sier Gallant, og nevner at den nye platen kan komme til å inneholde mer ren rock n roll, punk rock og en aldri så liten antydning av classic rock.