At en skjeggete mann fra Fredrikstad i siste halvdel av 30-årene skulle bli en av årets mest omtalte norske plate— og konsertartister hadde få sett for seg. Tommy Tokyo, og hans medmusikanter i Starving For My Gravys, vindskjeive musikalske landskap har imidlertid skapt kollektiv ekstase blant terningtrillerne i landets aviser. Hovedpersonen selv ser ingen grunn til å ta av.

– Det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Man går ikke rundt med en ryggsekk med gode anmeldelser. Jeg registrerer at dette er en plate som mange har ment mye om og at de fleste har ment noe positivt om den, sier han.

Plate

«Smear Your Smiles Back On» ble sluppet 8. september, og kan foreløpig skilte med sjuende, niende og trettendeplass i de tre første ukene på landets offisielle albumliste. Hovedpersonen i barnehagen for å hente barn når vi snakker med ham på telefonen, og han er i det hele tatt fornøyd med å oppnå suksess såpass seint i karrieren.

– Jeg er glad for at dette ikke skjedde for ti år siden. Jeg har samlet erfaring som menneske og låtskriver.

– Hvordan ser du deg selv om ytterligere ti år?

– Jeg håper jeg har beholdt det som har vært verdt å beholde.

Bylarm

Ballen begynte å rulle etter opptreden på Bylarm i fjor, og nå er Tommy og kumpanene hans ute på sin første virkelige konsertrunde i Norge. Turnéåpningen fant sted på hjemmebane i Fredrikstad. Onsdag får Kristiansand besøk. Torsdagen entrer de scenen i Stavanger, mens fredagskvelden spilles inn i Bergen.

– For de som ikke har sett dere live tidligere. Hvordan skiller konsertversjonen av Tommy Tokyo seg fra plateversjonen?

– Live er noe helt annet. Det handler om å gå inn i det 100 prosent. Det jeg gjør live kommer aldri til å bli innstudert, sier han.

– Blir mottakelsen rundt om i landet like bra som hjemme i Fredrikstad?

– Jeg vet ikke. Jeg håper det. Jeg håper at det kommer folk. Bergen har jeg besøkt en gang, men jeg tror faktisk aldri at jeg har vært i Stavanger og Kristiansand tidligere.

Bølge

Men hva er så hemmeligheten bak suksessen? Hva har han gjort riktig?

– Det som eventuelt er gjort riktig er at jeg har forsøkt å være så tro mot meg selv som mulig. Jeg har aldri hatt andre i tankene når jeg har laget musikken. Jeg har forsøkt å lage noe jeg selv synes er bra, sier han.

Han røper at albumet også skal lanseres i Sverige om ikke så alt for lenge. Han har også mer enn nok materiale til nye plater.

– Jeg har nok materiale klart til ett eller to flere album, sier han.

Her kan du se Tommy Tokyo & Starving For My Gravy i høst:

  • 08 okt TRASHPOP, Kristiansand

  • 09 okt CHECKPOINT CHARLIE, Stavanger

  • 10 okt HULEN/Bergen

  • 18 okt UKA I ÅS - Ås

  • 05 des BLÅ ROCK Tromsø

  • 17 des ROCKEFELLER - Oslo

Sagt om Tommy Tokyo:

Bergens Tidende, terningkast fem: «Smear Your Smiles Back On er en fullgod balansegang mellom boblende skaperglede og tilgjengelighet

Stavanger Aftenblad, terningkast fem: «Tommy Tokyo framstår som rootsversjonen av Magnetic Fields' Stephin Merritt, en popeksentriker du aldri vet hvor vil gå - men gjerne slår følge med

Adresseavisa, terningkast fem: «Norsk rock på sitt beste anno 2008.»