KRISTIANSAND: Publikumssuksessen fortsetter. Kristiansand Symfoniorkester inviterer igjen til nyttårskonserter, en tradisjon som ble innledet ved årtusenskiftet.

Som i tidligere år er det dirigent Terje Boye Hansen som leder orkesteret i disse musikalske festforestillingene. For så enormt populære er de blitt at Agder Teater kan rapportere om fire utsolgte hus. Men det finnes noen få plasser igjen i Arendal kulturhus tirsdag, der konserten blir gjentatt.

Italia

— Vi har i de siste årene fokusert på forskjellige land, og i år står Italia for tur. Neste gang blir det Wien, sier Boye Hansen til Fædrelandsvennen.

Som vanlig blir det noe mer seriøst før pausen og noe mer showpreget etter. På repertoaret står blant annet kjente italienske operaarier og tradisjonelle Napoli-sanger som Funiculi Funicula. Det hele avsluttes med Verdis Brindisi, den berømte skålsangen fra La Traviata.

To sangsolister og en klarinettsolist medvirker i konserten. Sopranen Tatjana Popovic er oppvokst i Serbia, har tatt mastergrad ved Musikkonservatoriet i Kristiansand og jobber nå ved Den Norske Opera. Tenoren Alfie Boe kommer fra England og har blant annet jobbet i Kristiansand som sangpedagog. Han vant en Tony Award for innsatsen i Puccinis La Boheme på Broadway og har utgitt flere plater. Klarinettsolist Stig Nordhagen har siden 2003 vært ansatt i KSO og undervist ved Musikkonservatoriet i Kristiansand.

Operaavskjed

De siste fire ukene har vært ekstra travle for Boye Hansen med intet mindre enn fire store produksjoner. Han er fast ansatt ved Den Norske Opera som i disse dager flytter inn i det nye operabygget. Før jul dirigerte han Nøtteknekkeren, den siste ballettforestillingen i den gamle operabygningen på Youngstorget. Nyttårsaften ledet han Teppefall, hvor 250 av operaens ansatte var i sving for å lage en helt spesiell avskjedsforestilling.

— Publikum ville ikke gå. De sto og klappet lenge etter at lysene var slått på. Det var helt fantastisk, humrer han.

Den tredje produksjonen var en nyttårskonsert i Harstad før han altså nå inntar Kristiansand igjen.

— Hvorfor trekker akkurat nyttårskonsertene så mye folk?

— Fordi selv de som bare hører på pop og rock, kan komme i skade for å like dette. Det er jo de som er de finkulturelle i dag. De hører ikke på noe annet. Vi andre hører på alle musikksjangere, både jazz, viser og folkemusikk. Min definisjon av å være finkulturell er å isolere seg i én form for smak og ikke være mottakelig for annet, sier Boye Hansen.