Boka, som har tittelen «Åge» og er ført i pennen av journalist i Adresseavisen Ole Jacob Hoel, skulle etter planen være ute i butikkene 14. oktober. Det ble for knapt med tid, erkjenner forfatteren.

Overveldet av kildetilfanget

– Det er en kolossal mengde med research i forhold til et slikt prosjekt, og masse stoff som skal bearbeides. Jeg er overveldet av kildetilfanget. Vi rakk ikke å bli ordentlig ferdige, sier Hoel.

Han understreker at boka er et prestisjeprosjekt for alle parter. Det var aldri aktuelt å gi ut noe som forfatteren, forlaget eller Åge selv ikke kunne stå inne for. Dermed må ivrige Åge-fans smøre seg med tålmodighet, i verste fall i et helt år.

– Vi har ikke bestemt noen ny dato ennå, men vi innser at det blir for lite tid i høst. Derfor venter vi til neste år. Vi ønsker at boka skal bli best mulig, sier Jan Swensson, eksiltrønder og redaksjonssjef i dokumentaravdelingen i Gyldendal.

Litt av bakgrunnen for at boka skulle komme i høst, er at Åge fylte 60 år i 2009. Men Hoel hadde aldri planlagt å lage noen jubileumsbok.

Satt avtrykk i det norske folk

– Det hadde vært god timing å gi den ut i høst, men det er ikke det som er bakgrunnen for å lage boka. Det er en god og positiv Åge-interesse akkurat nå, så sånn sett hadde det passet bra, sier Hoel, som tidligere har uttalt at det er viktig at denne biografien blir selv boka om Åge, ikke den tredje.

– Det har vært en fin prosess og lista har ligget høyt hele veien, forsikrer Hoel.

– Føler du at du har kommet under huden på Åge?

– Ja, men det betyr ikke nødvendigvis at boka blir veldig privat. Ambisjonen min har hele veien vært å vise relevansen til Åge, hvorfor sangene er blitt skrevet, avtrykket av ham i sangene – og videre hvordan låtene har satt avtrykk i det norske folket, sier Ole Jacob Hoel.