11 skoleelever fra Kristiansand kan også høste noe av æren, ettersom de fungerte som rådgivere for regissøren under prøvetiden før forestillingen ble vist på Aladdin Blå i Kristiansand i fjor høst.

Den ble regissert av bergenske Tore Vagn Lid som også i 2008 ble Hedda-priset, da forestillingen «Mann=Mann» ble «Årets teaterprosjekt».

«Forestillingen begeistrer fordi den med hell rusker opp i alle våre vedtatte forestillinger om hva teater bør være», mener juryen.

Stykket var et samarbeidsprosjekt mellom Vest-Agder fylkeskommune, Stiftelsen Arkivet, Kristiansand Symfoniorkester, Opera Sør og Agder Teater, og omhandlet den kommunistiske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og skjebnen de fikk etter krigens slutt.

Initiativet til «Operasjon Almenrausch» ble tatt av daværende scenekunstkonsulent Sidsel Graffer i Vest-Agder fylkeskommune og var en del av den kulturelle skolesekken.

For dette stykket er regissør Tore Vagn Lid også en av tre nominerte kandidater til årets Ibsenpris som deles ut i september.