I utgangspunktet er det en historie med klassisk tilsnitt: Om en inntrenger i en sluttet krets. Inntrengeren skaper uorden og uro, derved avdekkes sannheter slik en skreller en løk. Ting oppløses, ting går til grunne.

«Inntrengeren» er den unge Eddie O'Hare (Jon Foster), en student, en «Vil bli»-forfatter. Han skal for en sommer være assistent til forfatteren og maleren Ted Cole (Jeff Bridges), en kunstner som er best kjent for sine barnebøker.

Han bor idyllisk i et stort hus ute ved havet i East Hampton, NewYork. Han er gift med Marion (Kim Basinger), de har en datter på fire år. Deres to tenåringssønner døde i en bilulykke flere år tidligere. Noe som preger Marion sterkt, noe synes å ha bristet i henne.

Da Eddie ankommer, er paret separert. Men ikke mer separert enn at de ser hverandre nesten daglig, de bor vekselvis i huset og i en leid leilighet i nærheten.

«The Door in the Floor» er en film som, billedlig talt, beveger seg fra sprakende solskinn, blir sløret av skumring og ender i mørke.

For: Filmen dreier seg relativt hurtig til en 2004-utgave av Dustin Hoffmans «Manndomsprøven»: Den helt uerfarne Eddie blir den modne Marions elsker. Ted synes å gi blaffen.

Om det gis et sluttlig håp, eller om filmen er et dypt pessimistisk «maleri», er vel egentlig opp til den enkelte publikummer å bedømme. Hva og hvor mye hun eller han vil/kan legge i symboler og spor.

Det er nemlig ingen film med løsninger, kun spor.

Det er en film som prøver å trenge inn i kjærlighetens irrganger. Det kan høres både traurig og akademisk. Det er filmen ikke, den er tvert om svært interessant og bevegende.

For bak Teds bohemaktige og tilsynelatende initiativløse type og fremtoning, skjuler det seg medynk, mening, retning og former for strategier.

I Marion ser vi et menneske som klart har innsikt i sin egen psyke og situasjon, men hun er ute av stand til å gjøre noe konstruktivt med det.

Meget sterke skuespillerinnsatser her, vi tipper et par Oscar-nominasjoner fra denne filmen.

Som helhet betraktet er det slett ikke de filmatiske løsninger som betar en, det er emnet: Kjærlighetens kompleksitet. Og skuespillerprestasjonene.

**The Door in the

Floor**

USA 2004

Regi: Tod Williams

Manus: Tod Williams og

John Irving

Skuespillere: Jeff Bridges, Kim Basinger, Jon Foster, Elle Fanning, Mimi Rogers.