KRISTIANSAND: Sørlandets Litteraturpris deles i dag ut for femte gang. Men bare 383 sørlendinger var med på avstemningen denne gangen.

Dette er det laveste stemmetallet siden prisen ble innstiftet i 2001. Tidligere bunnplassering var i 2002 da det kom 398 stemmer, men siden har det gått oppover. I fjor var det til sammenligning 954 stemmer og i 2003 kom det 702 stemmer.

Ordningen er slik at en jury først velger ut fem bøker blant alle som er laget av folk med tilknytning til landsdelen. Disse fem nominerte har publikum fått anledning til å stemme på både via nettet og via stemmesedler i bibliotek og bokhandlere fra 16. februar til 31. mars.

— Jo, vi har lurt på hvorfor oppslutningen har vært så liten i år, sier juryleder Helge Grindheim til Fædrelandsvennen. - Vi tror at det kanskje kan skyldes at det har vært noe mindre oppmerksomhet omkring prisen denne gangen, litt færre annonser og noe mindre skriving. Det kan kanskje også skyldes at Knausgård denne gangen var så klar favoritt at folk ikke brydde seg om å delta. Man antok muligens at resultatet var gitt på forhånd.

På den annen side er det ikke slik at favoritten alltid vinner. Da Øystein Lønn var nominert, var det faktisk en annen som fikk prisen.

— Kommer dere til å la dette fortsatt være en publikumspris eller vil dere gå over til ren juryutvelgelse?

— Dette skal vi evaluere på et møte i mai. Da må vi diskutere hva som bør gjøres.

— Har nominasjonene tidligere i år ført til økt salg av disse bøkene?

— Nei, det kan jeg ikke si. Knausgårds bok solgte godt før den ble nominert. Likevel tror jeg at enkelte forfattere er blitt mer kjent for publikum takket være denne prisen, sier Grindheim.

svein.h.moe@fedrelandsvennen.no