KRISTIANSAND: — Det er en sprikende utstilling med bilder jeg har laget fra 2003 til 2005. Derfor har jeg kalt utstillingen «Spagat», forklarer Tiril Valeur Holter-Andersen.

Utstillingen består av 35 arbeider fra fire separate bildegrupper. «Angst for de yngste», «Øreblikk», «Bimbo» og «Småhellig». Kreative titler for kreativt arbeid.

— Med tanke på at utdannelsen min er konsentrert rundt grafisk design og illustrasjon, er titler en veldig viktig del av arbeidene mine. Jeg føler meg mer som en illustratør enn en kunster, og forholder meg gjerne til en tekst eller en tittel før jeg begynner arbeidet med et bilde. Derfor har jeg på mange måter ikke like frie tøyler som det en kunstner har, forklarer illustratøren som for tiden avslutter hovedfagsoppgaven sin ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Luftig

Tirils praktiske del av hovedfagsoppgaven, «Bimbo», kan ses på utstillingen. Her har Tiril hentet inspirasjon fra diverse dameblader. Tegningene viser kvinner utstyrt med enormt store hoder, fylt til randen med et heller luftig innhold. I disse hodene har Holter-Andersen plassert sitater om blant annet skjønnhetspleie, hentet fra reklamer og artikler

— «Bimbo» er ikke ment som et kritisk spark til disse bladene, men mer som en vennlig spøk, smiler Tiril.

«Angst for de yngste» er en serie tegninger av små dukker som blir utsatt for alt fra sinte hunder til det velkjente monsteret under senga. Ifølge utstilleren selv et humoristisk blikk på barndommens mange skrekkscenarioer.

Bildeserien «Øreblikk» er også inspirert av dameblader, men her av en litt eldre årgang.

— I «Øreblikk» har jeg funnet fram dameblader fra 60-tallet. Her gir jeg talemåter og begreper et nytt innhold ved å illustrere dem. Et eksempel kan være «Jeg traff din mor i går», illustrert med at den som kommer med utsagnet traff henne med en kule, sier Holter-Andersen.

«Småhellig» er en serie bilder med engler, utseendemessig kanskje ikke slik man vanligvis ser dem for seg. Én med overbitt, én med stresskoffert og én med fingeren godt plassert i neseboret. Juleevangeliet ville nok ha fått en ny vri under Tirils penn.

Blandingsteknikk

Illustratøren bruker flere forskjellige teknikker når hun jobber med bilder.

— Jeg tegner og fotograferer selv, men henter også fotografier fra blader og lignende. Disse forskjellige teknikkene blander jeg sammen i mange av arbeidene mine. Alt bearbeides digitalt på datamaskin. En fellesbetegnelse kan vel være digitalt bearbeidet tegning eller blandingsteknikk, sier Tiril, som forklarer at humor er en viktig del av det hun arbeider med.

— Bildene må være morsomme. Humor er viktig. Samtidig skal de som ser utstillingen ha mulighet til å bruke tid på å tolke bildene. Jeg håper at folk får forskjellige assosiasjoner og tolkninger ut ifra det de ser.

Utstillingen vil være å se på Bakgården Bar ut juli.