KRISTIANSAND: Det er filmer fra våre naboland som synes å være de mest interessante blant fredagens premierer.

Danske Kongekabalen er allerede blitt anmeldt av Aftenpostens Per Haddal, som har gitt karakter 5 av 6 mulige. Det er en thriller fra et råttent, intrigeglad folketingsmiljø, hvor samrøret mellom presse og politikere er tvilsomt, skrev han. Sånn sett kan temaet minne om den norske tv-serien «Ved kongens bord». Hovedrollen spilles av dansk films store skuespiller for tiden, Anders W. Berthelsen. Det var han som spilte politikeren «Palle Fromm» i danskenes fenomenale tv-serie, «Krøniken».

Svenske Masjävlar mottok tidligere i år tre Guldbagge-priser i hjemlandet, tilsvarende våre egne Amanda-priser.

Denne filmen handler om Mia, singel arbeidsnarkoman i Stockholm, som skal feire 70-årsdagen til faren sin i barndomshjemmet i innlandet. Festen starter hyggelig, men så ramler skjelettene ut av skapet etter hvert som alkoholinntaket øker, ikke ulikt den berømte danske Festen. Masjävlar fikk prisen for beste film, beste manus (av regissør Maria Blom, som filmdebuterer) og for beste kvinnelige birolle (Kajsa Ernst som Eivor).

En norsk film om Frankrikes rolle som kolonimakt i Marokko — det er Le Regard - Blikket. Manusforfatter og regissør Nour-Eddine Lakhmari har selv vokst opp i Marokko, men har bodd i Norge i 20 år og er norsk statsborger. Han forteller at hans første hjem i Norge var i Kristiansand, og at han fortsatt føler seg sterkt knyttet til byen. I filmen, som er Lakhmaris første helaften-spillefilm, møter vi en 70 år gammel fotograf som konfronteres med en brutal fortid i arbeidet med en retrospektiv utstilling. Bildene tok han da han som 19-åring tjenestegjorde i den franske armé i Marokko.

Mer skrekk og gru er ventet i The Ring 2, oppfølgeren til en film fra 2002. Her spiller Naomi Watts nok en gang en journalist som finner en umerket videotape. Dermed er spillet i gang igjen.

To animasjonsfilmer har også premiere. Den ene er amerikanske Robotene, som skal by på en spektakulær fremtidsverden med roboter i alle fasonger. Den andre er japanske Steamboy, der handlingen er lagt til London i tiden rundt 1850. Dampmaskiner spiller en viss rolle i fortellingen, og dette skal være den mest påkostede japanske animasjonsfilmen som er laget.

DVD-TIPS

Nå kommer Luther som leiefilm, den tyske filmen med engelsk tale om Martin Luthers liv. Joseph Finnes spiller kirkereformatoren i filmen, som Fædrelandsvennens Knut Holt ga terningkast fem. Han skrev blant annet: «Dette er en omhyggelig og levende historiebok, regissert gjennom våkne nærbilder og klare, poengterte, iblant maleriske, tablåer.»

En av de beste filmene Knut Holt så i fjor, er også kommet på dvd. Også Whisky ble tildelt terningkast fem og ble beskrevet som «en usedvanlig vár og lydhør film fra Uruguay, et sjeldent filmland. Filmen forteller dialogfattig, men ytterst poengtert, en tragikomedie om en mannsperson som har strandet, og om hans kvinnelige assistent, hun representerer håpet og livsviljen.»

To norske filmer kan også tas med hjem. Det gjelder barnefilmen om den kloke traktoren, Gråtass - hemmeligheten på gården samt Nils Gaups drama fra 1987, Veiviseren.