Dette er en oppfølger til «Pitch Black». Vi møter igjen figuren Riddick (Vin Diesel) etter fem år.

Dette er et fremtidseventyr. Men det er ikke science fiction i den seriøse delen av genren, den delen som direkte eller indirekte sier oss noe om mennesket og menneskets muligheter, som drøfter elementer som frihet kontra tvang, tro/tvil, moral, etikk.

Dette er underholdningsavdelingen av science fiction. Her utmyntet som action, koblet med spektakulære tablåer. Scenografien er som det gamle Romerrike i futuristisk design.

Og i så måte: Det kan lages mange sko av Karl den tolvtes støvler. Og mye her er hentet fra Ridley Scotts monumentale science fiction-klassiker «Blade Runner»: Mørket, de dystre bygningene, det evige regnværet, lydeffektene, koreografien i slåsskampene.

Selve strukturen er nær ved det westernaktige. Et lite samfunn er truet av hensynsløse krefter, som i «Syv uovervinnelige». En ensom helt med mørk fortid rydder opp, som i «Shane». Pluss momenter som dusørjegere, kavaleriet, sheriffer, alt i futuristisk «tapping».

Og som i en western: Alt bygges opp til konfrontasjoner. Her utmyntet i slåsskamper, dueller.

Et ørlite handlingsriss: Det dreier seg om en mørk tid for Universet. En rekke planeter er blitt beseiret av en mektig hær av «Necromongers». De beseirede har kun ett valg: Konvertér eller dø.

En skapning blir hentet fra eksil: En fredløs, Riddick (Vin Diesel), med belønning på hodet. En selsom kampmaskin, helt uten ideologi, han vil bare være i fred. Dermed startes actionspiralen.

Vin Diesel besitter en primitiv, til dels maniert, spillestil og har en stemme som høres ut som den er hentet fra et underjordisk fangehull. Men i denne sammenhengen er hans form og stil effektfull og effektiv.

Har du sans for spektakulært fremtidseventyr og muskuløs action, er dette en meny for deg!

Terningkast: 4

Riddicks

krøniker

USA 2004

Regi og manus: David Twohy

Skuespiller: Vin Diesel.