Boken starter med at Torgrim forteller Maria at han skal reise på ferie til Utvær. Egentlig er han litt lettet over å få en liten pause i forholdet, men Maria er redd avstanden og pausen betyr slutten på forholdet. Etter at Torgrim er reist tar Maria saken i egne hender og klarer på en ikke helt troverdig måte å lure foreldrene sine til å reise på sommerferie til Nord-Norge, nærmere bestemt det lille tettstedet Utvær der Torgrim er på ferie. Der treffer hun etter hvert ikke bare Torgrim men også fetteren hans, Viktor.

Boken handler mye om kjærlighet men også om å være modig, om å våge. En av de store prøvene Maria blir satt på er om hun skal tore å hoppe fra brygga der hun ferierer, om hun skal tore å stå på scenen og synge, om hun skal tore å si at hun elsker Torgrim — rett og slett om å tore å våge og å stå for det du mener. Vi blir med på både en indre og en ytre reise.

Luft og kjærlighet er en frittstående fortsettelse av boken Hilsen en som elsker deg. Boken skildrer mange av spørsmålene og usikkerheten mange ungdommer opplever. Boken har mye humor, selv om den også leverer en del usannsynligheter som gjør boken en bjørnetjeneste. Hvilke foreldre som allerede har bestilt turen til Syden, lar seg overtale til heller å dra til et helt ukjent lite sted i Nord-Norge bare fordi datteren setter seg på bakbeina? Men det er kanskje barneoppdrageren i meg som reagerer, og målgruppen synes trolig dette er helt streit. Språket er enkelt uten å bli banalt. Boken har en grei lengde og vil trolig appellere mest til jenter, selv om Maria gjør en del «gutteting». Både gutter og jenter kan ha glede av å lese om det å tore. Aldersmessig vil jeg si den passer bra for 11 til 13 år. Boken er nominert til Ark-prisen som en av bokhandelkjedene deler ut.

Cheryl Macdonald

**BOK

Luft og kjærlighet**

Forfatter: Per Knutsen

Ungdomsroman

Forlag: Cappelen