«Ingen kan forberede seg på døden,(....) Om den er ventet eller ikke. Ingen kan være forberedt på hvordan fraværet blir når det kommer.»

Sitatet stammer fra Annette Mattssons nye bok, Jeg ventet på deg. Gjengivelsen kan symbolisere gjennomgangstemaet i denne romanen, for handlingen kretser mye omkring tap og sorg.

Samboerparet Sara og Jon sitter i bilen på vei til Jons familiehytte. Det er starten på tre ukers sommerferie. Forventningen følger dem gjennom landskapet: Grønne enger, beitende kyr; en hvit hest. Dagen går over i kveld, det mørkner, de gleder seg til å komme frem. Med ett blander en underlig lukt seg inn i sommerens dufter, varsler at noe har hendt. Grå røyk stiger opp fra et bilvrak En bylt ligger på bakken, et menneske sitter sjokkskadet ute i en åker.

Annette Mattsson har virkelig noe å fare med som forfatter. Innholdet i denne historien er en moden og rolig beretning om hvordan skjellsettende opplevelser påvirker våre liv. Hun formidler det faktum at selv den stødigste eksistenser er svært tander, at den trygge virkeligheten vi har prøvd å bygge opp omkring oss, og forskanser oss bak, plutselig kan rase sammen. Og hun gir et forståelig bilde av sorgreaksjoner ved å klarlegge ulike tanke— og handlingsmønstre.

For Sara og Jon blir altså feriefølelsen brått kuttet over denne augustkvelden. De havner i et drama på liv og død. Ulykken setter sterke følelser i sving og får dyptgripende konsekvenser. Følgene av tragedien sniker seg inn i forholdet mellom dem. Fortrengte traumer hos dem begge blir skjøvet opp i lyset. Jons sorg over broren kommer til overflaten. Det er et savn han har stengt ute i flere år. Hun grubler over hvorfor Jon ikke ville ta imot hjelpen hun ville ham gi den gangen. I tillegg ripper hendelsen opp i hennes dårlige forhold til sin egen mor som hun brøt med for fire år siden.

Jeg ventet på deg er en allsidig og kontrastfylt roman. Selv om noen av tilbakeblikkene kan virke uroende på helheten trekker det ikke nevneverdig ned på den ellers velkomponerte teksten.

Hannelore W. Langstrøm