Thriller

Babycall

Norge 2011

Regi og manus: Pål Sletaune

Musikk: Fernando Velasquez

Skuespillere: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild Werring

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Les flere filmanmeldelser her!

Som i Pål Sletaunes grøsser fra 2005, foregår mye i ”Babycall” i den menneskelige psyke, og dét i de aparte deler av den, for å si det rundt og mildt.

Utad er det en historie om Anna, en ung kvinne (svenske Noomi Rapace) som av Barnevernet får hemmelig adresse for å kunne begynne en ny tilværelse sammen med sin åtte år gamle sønn (Vetle Qvenild Werring). Årsaken er hennes voldelige ex-mann. Det utspiller seg i en blokk i Oslo, nær et skogsområde. Hun er vár og mistenksom, full av angst og paranoide trekk.

Så begynner underlige ting å skje. Hun installerer en babycall i naborommet, der hennes åtte år gamle sønn sover. Plutselig kommer det stemmer ut av den, stemmer som kan tyde på at noe skremmende og/eller voldelig skjer. Hun blir kjent med en mann (Kristoffer Joner) i den butikken som har solgt henne babycaller’en. Han forklarer at den kan ta inn andre stemmer, da gjelder det bare å skifte kanal. Så skjer det andre ting…

For virkelig å ta til seg denne filmthrilleren, må du legge fra deg en del tanker om logisk sluttføring, at B følger etter A, at det er en fasit på alle spørsmål. Du må også godta at finnes dype og kompliserte irrganger i et menneskesinn, at det finnes psykologiske blokkeringer, psykologiske skiftninger, psykologiske utglidninger.

Åpner du deg for alt dette, kan denne filmen interessere deg, fengsle deg, pirre deg, få frem angstfornemmelser du nesten ikke trodde du hadde i deg. For Sletaune bygger det hele opp med millimetermål og stoppeklokke, og regigrepene er rene og glassklare. Med seg har han først og fremst og sterkest Noomi Rapace (kjent fra filmatiseringene av Stig Larssons kriminalromaner). Hun har et nærvær som presset av en nål mot huden og hun formidler angst og fastskrudde tanker så du føler knokkelhender berører nakken din.

En fengslende filmthriller, men den vil bare fengsle hvis du godtar en del elementer i manuset.

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!