— Det skal være gøy å være engasjert. Det er først og fremst det vi vil frem til, sier Magnus Bergum Horverak, som representerer Kristiansand på Ungdommens fylkesting.

Han er blant en rekke aktører som står bak festivalen Ung makt, som braker løs for første gang i Kvinesdal 21. august. Formålet med festivalen er å fremme unges innflytelse i Vest-Agder.

— Det blir mange forskjellige workshops, om alt fra hvordan man skal finne ut om videregående opplæring til hvordan man kan lage en festival, hvordan man skal organisere ting, hvordan man kan bli bedre retorisk. Man kan selv finne ut hva man ønsker å lære mer om i løpet av festivalen, sier Bergum Horverak.

Andre temaer på programmet er politikk, media, kropp og seksualitet.

Kontakter

Bakgrunnen for festivalen er at ungdomsrådene i Vest-Agder har savnet en arena hvor de kan samles på tvers av kommunene. Vilde Marie Aateigen Trysnes, som representerer Søgne på Ungdommens fylkesting, sier at de unge ønsker å lære mer om hvordan de kan utgjøre en forskjell i egne liv - og for ungdom i sin egen kommune.

Kommer til Kvinesdal: Sara & Arash Foto: Torstein Øen

— Mange unge er engasjerte. De har mye de ønsker å si og mye de ønsker å gjøre. Med denne festivalen kan de få kontakt med andre som er likedan. Og dersom vi skulle få lyst til å gjøre noe et annet sted i fylket, kan vi få kontakter til det under festivalen, sier hun.Solveig Hodnemyr fra Vennesla - som er leder på Ungdommens fylkesting, håper på et godt fundament for sørlandsk ungdom å bygge videre på.

— Og så vil vi vise at det er gøy å engasjere seg, at det lønner seg, og at det faktisk betyr noe, sier hun.

Konserter

Planen er at festivalen skal arrangeres i forskjellige kommuner i Vest-Agder fra år til år. Første arrangement blir altså i Kvinesdal like etter skolestart i høst.

— Det er ingen andre store festivaler i Kvinesdal til vanlig, og jeg tror det er veldig bra for ungdommen at det kommer en nå. Det gjør kanskje at flere får øynene opp for at de kan gjøre noe - og være mer involvert i politikk og samfunn. Og siden det er booket artister i tillegg, vil det gi en festivalfølelse også, sier festivalmedarbeider Stella Marie Brevik.

Kommer til Kvinesdal: Staysman & Lazz Foto: Nesvold, Jon Olav

For i tillegg til verkstedene vil det også arrangeres en rekke konserter i Kvinesdal. Staysman & Lazz er booket, det samme er Morgan Sulele, Robin og Bugge og Sara & Arash.— Vi har booket artister som lager stemning, artister med låter du kan synge med på selv om du aldri har hørt dem før. Målgruppa vår er under 18, så vi synes programmet er perfekt til dem, sier Brevik.

Arrangørene håper på 600 besøkende til konsertene, og rundt hundre festivaldeltagere.