— Sa jeg virkelig det? Det var jo veldig sterke ord. Men jeg tenker det er slik de fleste har det hvis de har vokst opp og bodd på samme sted i 20 år, sier Thom Hell.

Lørdag sendte TV2 siste program i denne sesongens «Hver gang vi møtes». Det var der Thom Hell sa følgende om byen han er født og oppvokst i:

«Jeg ville ikke at folk skulle vite at jeg var fra Kristiansand. Men jo lenger jeg hadde bodd i Oslo, jo viktigere ble det å holde på dialekta mi. Jeg ble stolt av å være fra Kristiansand igjen, plutselig. Jeg flyttet fra den byen fordi jeg hatet den. Men nå er jeg stolt av den.»

Bevisst kamuflasje

— Det blir litt vanskelig å skulle legitimere en så sterk uttalelse. Men det var veldig lite som skjedde i byen, og vi følte nok at vi ikke helt passet inn i musikkmiljøet. Vi følte at det ikke var noe marked for pop og singer-songwritermusikk, så vi flyttet til Oslo for å knytte kontakter, sier Hell.

Med «vi» mener han ham selv og kameratene i bandet Twinklehead, og året var 1998. Det var i 2003 Thomas Helland debuterte som soloartist med EPen «Tremendous sinner» under artistnavnet Thom Hell.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— Og da var det en bevisst strategi å kamuflere at jeg kom fra Kristiansand. Det sto ikke i pressematerialet eller noen andre steder hvor jeg kom fra, og tanken min var å ikke bli generalisert inn i en rolle som «sørlandsartist». Jeg synes faktisk det ennå er litt klamt å bli presentert som «sørlandsgutt», erkjenner Thom Hell.

Holdt på dialekten

Paradoksalt nok var det samtidig viktig for ham å holde på dialekten fra byen han helst ikke ville vedkjenne seg.

— Det er noe av det verste jeg vet når folk legger om. Og det ble jo lettere å bli forstått etter hvert som vi fikk kronprinsesse fra Sørlandet, og masse folk fra Sørlandet på tv, sier han.

De siste årene har oppfatningen hans av hjemtraktene endret seg til det bedre:

— Det har skjedd mye bra på Sørlandet, og det er mye aktivitet i kunst- og musikkmiljøet. De siste årene har jeg fått nye musikalske kontakter og venner i Kristiansand, som for eksempel Morten Martens som har produsert for meg, eller Georg Fjalsett. Georg har jeg produsert ei plate for som kommer i mars, og den er selvsagt dritbra. Vendepunktet begynte vel egentlig med Korslaget. Da så jeg en entusiasme fra byen som jeg ikke har sett siden Start vant serien på begynnelsen av åttitallet. Det var veldig hyggelig, sier Thom Hell.

Det var i 2011 Team Thom stakk av med seieren i TV2s konkurranse «Korslaget».

Sett og hørt

- Og nå er altså «Hver gang vi møtes» slutt. Hva har du fått ut av å være med på det?

— Jeg har fått nye, hyggelige bekjentskaper med folk jeg før bare har sett på tv. Det er en fin gjeng, og det er hyggelig å få en tekstmelding fra Inger Lise (Rypdal) innimellom. Og så har jeg blitt sett og hørt, og jeg håper noen har plukka opp det jeg driver med som ikke før visste hva jeg drev med, sier Hell.

Han holder nå på med å ferdigstille en ny plate, og den første singelen kommer om et par måneder.

- Når er neste gang vi ser deg på tv?

— Det kan nok bli lenge til, siden det ikke er så mange musikkrelaterte programmer av denne typen. Og det blir ikke noe «Skal vi danse». Det kan du skrive opp!