— Du er mye styggere i virkeligheten, får hovedperson Iben høre fra en av de populære jentene på skolen. Hun er glad i å tegne, men tegningene hun bærer på havner i nærmeste søppelkasse etter disse ordene. Spray handler om noe så grunnleggende som det å vokse opp, og hvor vanskelig det kan være å finne seg selv.

Innspillingen går over tre dager, og produsentene trekker frem viktigheten av de omkring 50 frivillige statistene.

Mye støtte til viktig budskap— Vi har fått midler fra Sørnorsk filmsenter, Fond for lyd og bilde, Extrastiftelsen og Filmkraft i Rogaland. De fire står bak det finansielle, og vi er da fullfinansiert på ca. 750.000. Det betyr jo veldig mye, siden det er vanskelig å få finansiert et kortfilmprosjekt i etterkant. Det gjør at vi kan planlegge ut i fra et bra budsjett i kortfilmsammenheng, og at vi kan bruke det utstyret og de folkene vi ønsker. Og det er vi jo veldig fornøyd med, sier produsent Livar Hølland.

Hølland tror også at filmens tema kan være en årsak til betydelig støtte.

— Jeg tror nok innholdet kan ha hatt betydning, og at det har hatt noe å si der, forteller han.

Manusforfatter og regissør Mads Eriksen (til venstre) vant førstepremie i en manuskonkurranse i regi av Barnefilmfestivalen for over to år siden.

Omfavner individualiteten— På ett plan tar filmen for seg klassisk mobbing og omgivelsenes manglende evne til å ta fatt i et åpenbart problem. Men aller dypest sett er den en metafor over kunstneren som ung. Jeg ønsker å si noe om at alle mennesker er spesielle, at alle har talenter og kvaliteter som ikke alltid er åpenbare ved første øyekast. Man må omfavne individualiteten og se potensialet i dem som skiller seg ut. Først da får de mulighet og middel til å uttrykke seg, sier regissør og manus forfatter Mads Eriksen og fortsetter:

— Helt konkret i filmen betyr det av hovedpersonen Iben gjennom kunstverket sitt på veggen får øve på en ny dimensjon i sitt eget liv. Han begynner å se muligheter i stedet for begrensninger. Hun har fått en ny selvsikkerhet og erfarer at det hun har skapt, dette sterke kvinneansiktet, snakker til elever og lærere. Endelig passer hun inn, som den hun er. Men dette er altså en film som vil noe ikke bare i innhold, men også i form.

Arbeidet med filmen startet for over to år siden da Eriksen vant førstepremie i en manuskonkurranse i regi av Barnefilmfestivalen.

Iben Pedersen Vestrheim (16) fra Bergen synes det er gøy å spille en rolle med samme fornavn som henne.

Redning i kunsten

Martin Næss Hald (18) fra Kristiansand og Iben Pedersen Vestrheim (16) fra Bergen spiller filmens hovedroller, Isak og Iben.

— Iben er veldig loner. Hun er litt outsider. Trukket seg veldig tilbake, og er glad i å tegne. Det er det som er hennes redning, forteller Pedersen Vestrheim.

Mens Vestrheim har en del skuespillererfaring bak seg, er Hald derimot helt fersk.

— Isak er en typisk badboy, som tar litt gale valg. Det er veldig gøy og lærerikt å få være med på noe sånn og se hvordan alt funker, forteller han.

Premiere til høsten

Den ferdige filmen vil vare omtrent 15 minutter, og forventes premiereklar tidlig på høsten.

— Forhåpentligvis blir den vist på veldig mange festivaler. Det er det som er målet. Vi vil prøve å få den inn på alle de festivalene som finnes, både i Norge og også internasjonalt. I tillegg vil vi jobbe for at den skal bli brukt i skolesektoren, sier Hølland.