— Det høres pussig ut at det regnes som en så stor fordel å delta i frivillig arbeid at det skal trekkes skatt av det. Det faller for oss helt naturlig å gi de frivillige fri tilgang til festivalen.

Dette forklarte Øyafestivalens PR-sjef Jonas Prangerød da han var innkalt som vitne for Agder lagmannsrett onsdag. Prangerød forklarte seg for retten over telefon, og det var Arild Bulis forsvarer Christian Hjort som hadde stevnet ham som vitne.

Tidligere festivalsjef Arild Buli ble høsten 2012 dømt i Kristiansand tingrett til ett års fengsel og 1,4 millioner kroner i erstatning for flere forhold i forbindelse med Quartfestivalen 2009. Denne uka behandler Agder lagmannsrett hans anke av dommen

Vanlig praksis

Et punkt hele festival-Norge følger med på er hvorvidt adgangstegn for festivalfrivillige er en skattbar fordel. Buli er dømt for at han ikke meldte inn til skattemyndighetene at det ikke lot seg gjøre å trekke forskuddsskatt av disse.

— Dersom denne dommen blir gjeldende rett, kan dette få svært alvorlige konsekvenser, ikke bare for festivalene, men for frivilligsektoren i hele kultur- og idretts-Norge, sa leder i Norsk Rockforbund, Line Endresen til Fædrelandsvennen da dommen ble kjent.

Øyafestivalens Jonas Prangerød sa til retten at det Buli har gjort med festivalpass til frivillige er fast praksis i hele landet. Foto: Braata, Espen

Prangerøds vitnemål onsdag bekreftet at Buli og Quart '09 fulgte samme praksis som hans egen og alle andre festivaler han kjenner til.— Øyafestivalen har 1900 frivillige, og det varierer veldig hvor mye hver enkelt jobber. Noen jobber kanskje to av fire festivaldager, andre jobber mer, sa Prangerød. Han forklarte også at noen frivillige er på festivalen hele tiden, også når de ikke jobber, mens andre ikke gjør det.

— De frivillige er vår viktigste ressursgruppe, og gir oss verdifulle tilbakemeldinger på hvordan ting fungerer. De får ikke noen økonomisk kompensasjon for det de gjør, sa Prangerød.

Dommen

Dommen fra tingretten fra 2012 slår imidlertid fast at adgangstegnene er å regne som en naturalytelse, og i Quart '09s tilfelle tilsvarende full salgsverdi for et festivalpass til 2500 kroner stykket.

I dommen heter det: «Retten legger imidlertid til grunn at slik adgang til festivalområde også ville kunne ha blitt organisert på annen måte for disse som mottok ukespass f.eks. gjennom tildeling av en annen form for adgangstegn og deretter slik at samme personer mottok avtalt lønn»

Store utfordringer

— Ville det by på praktiske utfordringer å skille ut en verdi for passet for den tida de frivillige ikke er på vakt, spurte forsvarer Hjort.

— Jeg ser store utfordringer i å lage et opplegg for å beregne dette. Det ville blitt et voldsomt byråkrati, og det ville vanskeliggjøre å involvere frivillige på mange kulturarrangementer i Norge, repliserte Prangerød.