Danserne Simon Fløystøl, Theun Kao og Tony Puth fra dansegruppene Warning Skillz og Under Construction opptrådte under prisutdelingen.
SKMU-direktør Lars Grambye mener det er viktig med priser for unge kunstnere. -I min tidligere jobb sørget jeg også for at det var en plattform for unge kunstnere, og jeg ble glad for å se at det også var tilfelle her, sier den danske sjefen.
Venninna Kathrine Angell mottokk publikumsprisen på Jonas Ib F. H. Jensens vegne. Til høyre bankens styreleder Sten Hannevik, i midten konservator Else-Brit Kroneberg.

— Dette er en veldig flott anerkjennelse for det jeg holder på med, sier en glad Lasse Årikstad.

Den unge kunstneren har nettopp blitt kåret til vinner av Sparebanken Sør Kunstnerpris, som deles ut i samarbeid med Sørlandet Kunstmuseum (SKMU). De øvrige nominerte var Ellinor Aurora Aasgaard, Jonas Ib F. H. Jensen og Mirjam Raen Thomassen. Men juryen falt for Årikstad, som har erfaring innen både maleri, collage, tegning, skulptur, installasjon og video.

Stor bredde

Styreleder i Sparebanken Sør, Stein Hannevik, kunne blant annet lese følgende fra juryens begrunnelse:

«Årikstads arbeider er preget av en spontanitet og direkthet i uttrykket. Nærmest en form for noe rebelsk. Enkelte av arbeidene spiller direkte opp mot kunsthistoriske forelegg, andre inndrar elementer fra massemedia og populærkultur.«

— Jeg kunne kjenne meg igjen i juryens begrunnelse, og det gjør at jeg føler jeg klarer å komme gjennom med det jeg vil, sier Årikstad.

- Evnen til det enkle grep

Årikstad er akkurat ferdig med sin mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og mener kunstnerprisen og masterutstillingen som åpner i Bergen Kunsthall neste fredag gir ham en flying start på kunstnerkarrieren. Med prisen følger også 150.000 kroner, som kunstneren har planer om å investere videre i egen produksjon.

— Årikstad er en fremragende ung kunstner, med et mangfold av forskjellige uttrykk. Han har også evnen til det enkle grep, og bruker få, men presise midler. Jeg tror det venter ham en stor fremtid, sier SKMUs ferske direktør Lars Grambye, som også trekker fram Årikstads bevissthet rundt kunstbetraktning og betydningen av kunstinstitusjoner.

Samfunnsansvar

Prisvinneren nevnte SKMU i takketalen, og mener kunstmuseet har hatt stor betydning for hans karrierevalg.

— Jeg har blitt formet her fra jeg var liten av. Nå er det ti år siden jeg har bodd i Kristiansand, men jeg er ofte innom SKMU. De har stor kvalitet på utstillingene, og jeg har fått varige inntrykk her. Det var vel da jeg var 20 jeg skjønte at kunst er mer enn noe som ser bra ut på veggen. SKMU tar sitt samfunnsansvar på alvor, sier 30-årige Årikstad, og nevner engasjementet rundt gamle Agder Teater og den kommende minneutstillingen for Kjell Nupen som eksempler.

Årikstad skal også delta på en utstilling i Romania i mai, og vil bli å se i Kristiansand i sommer.

Publikumspris

For første gang var det i år laget en utstilling med de nominerte kunstnerne. I den anledning har også publikum kunnet stemme fram en vinner. I underkant av 400 stemmer kom inn, og publikumsprisen pålydende 15.000 kroner gikk til Jonas Ib F. H. Jensen. Venninna Kathrine Angell mottok prisen på Jensens vegne, og uttrykte stor takknemlighet på hans vegne.

— Det er viktig for museet å få oppmerksomhet rundt utstillingen og prisen, samt å få vist kunstnerne, forteller Else-Brit Kroneberg, konservator ved SKMU.