FARSUND: — Jo tidligere vi når ut til jentene med dette, jo større er sjansen for at de fortsetter. Og det er ikke til å komme forbi at det er lettere for dem å prøve seg når de unngår forstyrrelse fra gutter, sier Ida Collett Belle. Hun er vokalist i Sassy Kraimspri, daglig leder for AKKS i Stavanger og dessuten prosjektleder forMusikkleiren LOUD på Lista 22. til 25. juni.

Her er det plass til 25 jenter i alderen 12 til 18 år. I løpet av en uke får de sjansen til å utbedre både instrumentalferdigheter, låtskriving og opptreden. Musikkleiren LOUD arrangeres av AKKS i Stavanger og Kristiansand, og dessuten av Musikk og Ungdom.

— Vi har 20 påmeldte, og det er ennå plass til fem. Vi arrangerte noe lignende i fjor i Stavanger, men da uten overnatting. Evalueringen viste at dette var noe deltagerne savnet: de likte ikke å måtte reise hver til sitt om kveldene. Når du er i 12-årsalderen og oppover er det en veldig sterk og sammensveisende opplevelse å være med på noe slikt, sier Collett Belle.

Hvorfor?

Selv om verden har gått framover, mener hun at det ennå i 2013 er behov for en musikkleir som kun er åpen for jenter.

AKKS (Aktive Kvinners Kultursenter) har siden åttitallet arbeidet for å fremme rekrutteringen av jenter til rock, pop og musikkbransje. Men det er ennå et stykke igjen til jenter er like synlige i bransjen som guttene, både på scenen og andre steder.

— AKKS har som uttalt målsetting å avskaffe behovet for at vi finnes. Leirdeltagerne er i en aldersgruppe som i utgangspunktet er preget av mye usikkerhet. Det å lage musikk sammen betyr enormt mye for selvutvikling og selvtillit, og vi har lagt vekt på å ha instruktører som også kan fungere som forbilder, sier Collett Belle.

Erfarne kursledere

Musikkleiren vil i utgangspunktet være fri for maskulint nærvær, ettersom en gruppe erfarne, kvinnelige musikere skal lede leiren og aktivitetene på dag- og kveldstid.

For eksempel er låtskrivings-workshopen ledet av den profilerte elektronika-artisten Sandra Kolstad, mens bandleder er Gunn-Hilde Erstad, bassist i Rendezvous Point.

— Leiren skal kunne passe for flere ulike nivåer. Den første dagen går til å komme seg på plass og bli kjent. Dag to har vi instrumentkarusell hvor alle får prøve seg på ulike instrumenter, mens vi spiller den samme sangen hele dagen.

Dag tre har vi sangskrivings-workshop hvor hver av deltagerne prøver å lage en sang som vi jobber med videre utover i uka. Lørdagen er det meningen at vi skal framføre sangen live i forbindelse med Camp Flipside, sier Ida Collett Belle.

Overnattingen foregår nemlig i innendørsfasilitetene til Lista Flypark hvor Camp Flipside foregår parallelt. Camp Flipside tilbyr ungdommer leirkurs i cheerleading, actionsport, multimedia og musikk. Disse leirene er åpne for begge kjønn.