KRISTIANSAND: I dagens Fædrelandsvennen kom det frem at et flertall i Kristiansand bystyre kan gå inn for å legge ned kulturstiftelsen Cultiva. Kristiansand KrF, som er på vippen, skal konkludere i sitt gruppemøte i dag.

— Stiftelsens resultater tilsier at tiden for Cultiva kan være forbi. Mange i KrF mener det er feil at over en 1,5 milliarder kroner forvaltes av en stiftelse med et realtivt snervert formål, sier partiets gruppeleder i bystyret, Jørgen Kristiansen, til Fædrelandsvennen.

Det er på det rene at Demokratene, Frp og Pensjonistpartiet ønsker nedleggelse sammen med flere andre småpartier. Vidar Kleppe i Demokratene har flere ganger tatt forslaget opp til votering i bystyret.

— Svært mange i min partigruppe ville støtte Kleppe, men jeg mente vi måtte drøfte internt først. Vi kunne ikke gjøre et så dramatisk vedtak over bordet. Derfor lovet jeg en grundig diskusjon i partigruppen hvis KrFs bystyremedlemmer ville vente litt. Den diskusjonen tar vi mandag på gruppemøte. Går vi for oppløsning, er det flertall 28 mot 25 i bystyret for å legge ned Cultiva, sier Kristiansen.

- Tungen på vektskålen

Flere av Kristiansansens partikolleger bekrefter skepsisen til Cultiva overfor fvn.no.

— Jeg forstår det som at vi kan bli tungen på vektskålen, og derfor er kveldens møte viktig. Jeg er foreløpig litt usikker på hva jeg skal stemme, og er derfor spent på hva som kommer frem under kveldens debatt, sier bystyrerepresentant i KrF, Arvid Omdal, til fvn.no.

Han innrømmer at han heller mest mot å stemme for en oppløsning av Cultiva.

— Det er for å gjøre det slik at kommunene kan stå friere til å disponere pengene til noe annet enn kunst og kultur, for eksempel skole og helse, forklarer han.

- Har vært skeptisk en god stund

KrFs gruppemøte starter klokken halv fem i formannskapssalen i kveld.

— Dette er en viktig avgjørelse og KrF har stor innflytelse i dette spørsmålet og derfor er det viktig at vi i partiet står samlet. Men ut i fra mitt ståsted så må jeg si at jeg har vært skeptisk til Cultiva i en god stund nå, opplyser Grete Kvelland Skaara.

Skaara mener at Cultiva har gjort mye positivt når det gjelder kunst og kultur, men at pengene kunne kommet til nytte også andre steder.

Bekymret

Demokratene og Frp jubler for at KrF vurderer å støtte Cultivas endelikt, mens ordfører Per Sigurd Sørensen ikke er fullt så glad.

— Det var noen viktige grunner til at vi opprettet Cultiva. Det handler om bygging av byens fremtid i langt perspektiv, og det ble opprettet en stiftelse for å sikre milliardverdiene langsiktig. Et bystyreflertall kan fort bruke opp halvannen milliard hvis det vil, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

Denne bekymringen deler Skaara.

— Når du tenker på hvor mange utfordringer kommunene sliter med i forhold til drift så er det kanskje ikke riktig at alle pengene er øremerket kunst og kultur, men samtidig er jeg redd for at vi skal bruke opp disse pengene på 1-2-3 dersom Cultiva oppløses, sier hun.

- Best mulig jobb

Skaara mener derfor at løsningen i tilfelle må være å sette pengene inn i et fond.

— Så kan vi bruke avkastningen i stedet for å tappe oss med en gang.

Cultivas nokså nyvalgte styreleder, Ansgar Gabrielsen, synes det er unaturlig å kommentere et mulig bystyre-ønske om nedleggelse av stiftelsen han er satt til å styre:

— Som styreleder vil j eg ikke kommentere hva ”eierne” mener om stiftelsen. Min oppgave er å gjøre en best mulig jobb innenfor de premisser, vedtekter og regler som finnes, sier han.

At bystyret går inn for nedleggelse medfører uansett ikke at Cultiva blir oppløst. Oppløsningen av Cultiva er til syvende og sist opp til stiftelsens rådsforsamlig (se faktaramme til høyre).