JUL: Inger-Marie Sannæs Svanemsli hadde pyntet seg for å komme i julestemning før premieren på "Reisen til julestjernen", der Agnes Kittelsen spiller den onde heksa. Foto: Kjartan Bjelland
AUTOGRAF: Linnea Hjort studerer autografen til Agnes Kittelsen, som hun fikk skrevet på hånden før premieren på "Reisen til julestjernen" fredag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det er gøy å se filmen sammen med publikum, og det er ekstra stas å komme hjem til familie og venner. Det er noe eget ved det, sier Agnes Kittelsen til Fædrelandsvennen.

Fredag kveld hadde «Reisen til julestjernen» premiere over hele landet, og Kittelsen hadde tatt med sønnen Vetle (6) hjem til Kristiansand.

Skjønt, sønnen brydde seg ikke så veldig om den store premierefesten.

— Jeg har fått 15 billetter til familie og venner til premieren, og de gikk unna. Men Vetle ville heller se «Sammy på nye eventyr». Men jeg må se om jeg ikke klarer å lure han inn i riktig sal, sa Kittelsen før visningen.

Håper på juletradisjon

To tredjedeler av sal 1 var fylt opp under premieren, og både Kittelsen og produsentene håper nok at flere finner veien til kinosalene fram mot jul.

— Det hadde vært kjempefint om denne filmen kunne supplere den gamle versjonen, og bli en del av juletradisjonen. Jeg synes filmen er stemningsfull, og mot slutten blir man hensatt til det eventyrlige, sier skuespilleren.

Regissør Nils Gaups nyinnspilling av Sverre Brandts eventyr fra 1924 har fått til dels dårlige anmeldelser i norske aviser denne uka. Kittelsen har ikke fått med seg alle vurderingene, men bryr seg heller ikke.

— Det er veldig klart at dette ikke er en film som er laget for kritikerne. Den beste kritikken fikk jeg på førpremieren på Oslo Colosseum sist søndag, med tusen barn i salen. De satt i salen en time før filmen begynte, og måtte gjennom taler og slikt, men etter filmen var min opplevelse at barna elsket den og at den hadde gjort inntrykk på dem. Det gjør meg trygg og glad, at filmen fungerer for de den er laget for, sier hun.

- Vet godt hvor jeg kommer fra

Kittelsen spiller den onde heksa i filmen, men det var det vanskelig å se på Fønix fredag. I timen før premieren smilte hun til alle hun møtte, skrev autografer og stilte opp på bilder. Skuespilleren viste tydelig at hun trivdes som stjerne i hjembyen.

— Jeg har vært noen år borte, men når man får barn oppsøker man røttene. Vi har vært mer hjemme den siste tiden enn på mange år. Jeg vet godt hvor jeg kommer fra, og insisterer på å snakke mitt språk, sier Kittelsen, men legger til at hun forblir østlending en stund til.

— Vi skal hjem til jul nå. Det må vi. Men å bygge og bo her blir vanskelig i forhold til jobben min. Jobbmarkedet mitt er i Oslo, sier hun.

Men selv om hun bor langt hjemmefra, følger hun med på hva som skjer i byen. Hun er spesielt interessert i hva som skjer på kulturfronten, og leser det hun kan på nettet. I tillegg får hun hjelp av foreldrene som sender avisutklipp med jevne mellomrom.

Frir til Kilden

Men en ting skjemmes Kittelsen over. Og det er at hun ennå ikke har vært i Kilden.

— Det er en skandale at jeg ikke har vært der. Jeg håper jeg får en sjanse nå til jul, sier hun.

— Jeg synes det er gøy å se hvordan Kilden blir brukt av publikum. Hvis sørlendingene får et tilbud, så kommer de. Det er bare det at de ikke har hatt det i stort nok monn. Det står ikke på publikum, men hva vi tilbyr dem, mener skuespilleren, som håper å spille i Kilden en gang i fremtiden.

Men det blir ikke neste år. Avtaleboken for 2013 er allerede full, uten at hun kan si hva hun skal gjøre. Men det første hun skal gjøre, er teater.

— Det er viktig for meg. Det blir som å gå på treningsstudio. Det er viktig for meg å få spille litt. Og jeg fikk gjøre det jeg hadde lyst til, for det er et slags drømmeprosjekt for meg. Det blir gøy, sier Kittelsen hemmelighetsfullt.

Blandede anmeldelser

«Reisen til julestjernen» har fått treere og firere i landets aviser. Flere mener ikke den kan ta over tradisjonen til innspillingen fra 1976. Dagbladet er blant de største kritikerne av filmen, og gir Nils Gaups versjon av «Reisen til julestjernen» en treer på terningen. De tror ikke at barna vil kjede seg med filmen, og ei heller ikke at foreldrene vil føle seg snytt, men mener estetikk og manus trekker ned.

— Det første problemet med «Reisen til julestjernen» anno 2012 er et fotgjengeraktig manus som beveger seg på skalaen fra det prosaiske til det rett ut pinlige, skriver de i anmeldelsen.

VG gir filmen terningkast fire, og mener at filmens mange spesialeffekter gjør den tilpasset til den nye, kresne generasjonen.

— Den nye julestjernen har akkurat den porsjon spenning, hjertevarme og glimt av tryllestøv som vil fenge en ny generasjon av barnlige julestjerner, skriver VG.

Stavanger Aftenblad liker nyinnspillingen, og gir den en femmer.

— Summen av storslått natur, scenisk mangfold, eventyrlige figurer, flotte spesialeffekter og godt spill gjør «Reisen til julestjernen» til en høyst severdig familiefilm, skriver de i anmeldelsen.

Adresseavisen og Bergens Tidende gir derimot filmen terningkast tre. Fædrelandsvennens anmelder Knut Holt ga filmen en firer. Det gjorde også Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer.

— Et episk og sjarmerende eventyr, til tross for at filmens budsjett ikke helt matcher filmskapernes ambisjoner, skriver han.