KRISTIANSAND: 23. mars arrangeres Spellemannprisen i nyåpnede Stavanger konserthus. Prisen flyttes til oljehovedstaden etter et langt liv i Oslo. Satsingen i Stavanger er langsiktig, alle avtaler gjelder for tre år med rett til å forlenge i nye tre år. Ifølge administrerende direktør i Kilden, Bentein Baardson var Kristiansand aldri aktuell som Spellemannvert. Han er heller ikke skuffet over avgjørelsen arrangørene i NRK og Dinamo har tatt.

— Nei, absolutt ikke! Jeg synes det er veldig hyggelig at Stavanger har fått Spellemannprisen og vi ønsker våre naboer i vest all lykke til og unner dem selvfølgelig dette, sier Baardson.

Har en større forestilling

Han er mer enn nok fornøyd med at Kilden skal huse den nasjonale åpningen av stemmerettsjubileet 8. mars til neste år. Et arrangement som er enda mye større enn Spellemannprisen, med kongelige gjester og direkteoverføring på NRK tv. Ifølge Baardson er dette en enda større prestigeforestilling enn Spellemann.

— Vi skal ha den store festforestillingen 8. mars og vi hadde aldri overkommet å huse Spellemann i tillegg til med det programmet vi kjører nå. Veggene på Kilden buler, og det er bra, sier han og understreker at han synes det er veldig positivt at store arrangementer som Spellemann blir flyttet ut av Oslo.

ØNSKER LYKKE TIL: Administrerende direktør i Kilden, Bentein Baardson ønsker Stavanger lykke til og avkrefter på det sterkeste at han er skuffet. Han bruker heller kreftene på å planlegge åpningskonserten for Stemmerettsjubileet i mars 2013. Foto: Kristin Ellefsen

Ut av Oslo— Det er veldig bra at ikke alt foregår i Oslo. Og det er også naturlig at arrangementer blir flyttet andre steder når vi har fått så mange flotte konserthus ellers i landet. I Stavanger er publikumskapasiteten også større enn Kildens 1100, så jeg forstår at det er et godt egnet sted for Spellemannprisen. Men det hadde Kilden også vært! Bare ikke i år, sier Baardson.

Så du har lyst på Spellemann i Kilden en gang i fremtiden?

— Spellemann arrangeres hvert år, men det gjør ikke Stemmerettsjubileet. Det kommer sikkert en mulighet for Kilden i denne sammenhengen også. Vi ønsker selvfølgelig alle store arrangører velkomne og tar med glede imot tilbud, men akkurat nå må vi bare ønske Stavanger all mulig lykke til, sier han.

Vurderte aldri Kilden

Det er NRK og Dinamo som arrangerer Spellemannprisen, og heller ikke ifølge dem var Kristiansand inne i bildet når Spellemannprisen skulle flyttes ut av Oslo.

— Vi har ikke gjort noen seriøs vurdering av Kilden som et sted å arrangere Spellemannprisen. Vi så på Stavanger først, og så at det var et godt alternativ. Nå har vi inngått en avtale med dem som gjelder for tre år, med muligheter for forlengelse. Om Kilden og Kristiansand skulle sees på som et alternativ, måtte det i så fall blitt etter en større diskusjon og vurdering. Foreløpig er dette altfor tidlig å si noe om, sier Dag Hvaring i Dinamo.

Millioner fra sponsorer

De tre stavangerbedriftene Skagenfondene, Sparebank 1 SR bank og Aker Solutions MMO har gått inn som nasjonale hovedsponsorer av Spellemann i Stavanger. De to Radissonhotellene og tre Choicehotellene i Stavanger er også sponsorer. Hvaring understreker at sterke sponsorer er helt nødvendig om en by skal huse et arrangement som Spellemannprisen.

— Sponsorer har stor betydning, da det er store kostnader forbundet med å flytte dette arrangementet ut av Oslo. Et av kriteriene var at man måtte ha et næringsliv som var villige til å støtte et slikt prosjekt. Det har Stavanger, sier han, og legger til at arrangørene heller ikke har sett på denne situasjonen i forhold til Kristiansand.

Hvor mange penger er det snakk om?

— Jeg kan ikke gi noe eksakt tall, men det dreier seg om mange millioner i sponsorinntekter, sier Hvaring.

Kristiansand ikke vant med å sponse kultur

Markedssjef i Kilden, Trond Backer er godt fornøyd med Kildens sponsorarbeid så langt. Men det er fortsatt en vei å gå.

Kilden har to hovedsponsorer i millionklassen og seks sponsorer i det som betegnes som "kategori 2". I tillegg har de flere mindre sponsorer i en egen kategori under dette. Han er fornøyd med hvordan konsert- og teaterhuset står i forhold til sponsing per i dag, men er klar på at kultursponsingen er noe som må modnes.

— Når det gjelder et arrangement som Spellemannprisen, så har vi ikke vært der tankemessig ennå. Så det ville vært en helt ny situasjon og en sak som måtte diskuteres. Men jeg mener vi er kommet godt i gang med vårt sponsorarbeid i Kilden og det er en god driv i utviklingen, sier Backer.

Han understreker at Kristiansand fortsatt er i en startfase i forhold til kultursponsing og at det fortsatt vil ta tid.

— Vi er en mindre by enn Stavanger, og de har selvfølgelig flere bedrifter med hovedkontor der enn vi har. Vi er i tillegg i en startfase, og Kristiansand har ikke vært vant med å sponse kultur. Man må se betydningen av det, og se at det finnes flere alternativer enn fotball og misjon. Men per nå er vi der vi skal være i Kilden, selv om vi selvfølgelig ikke er i mål og skal videre framover, sier markedssjef Trond Backer.