KRISTIANSAND : — Årsaken er at publikumstallet går sakte, men sikkert, oppover. Da er det på tide å utvide, sier daglig leder ved Cinemateket i Kristiansand, Irene Torp Halvorsen.

Når Cinemateket starter sin høstsesong på torsdag, blir det med hyppigere filmvisninger på Aladdin enn tidligere. I år utvider de tilbudet fra to ukentlige visninger, til å vise film tre ganger i uka. I tillegg viser de barnefilm annenhver lørdag.

— Tidligere viste vi film bare onsdag og torsdag. I høst viser vi film også tirsdager.

STØRRE TILBUD: - Årsaken er at publikumstallet går sakte, men sikkert, oppover. Da er det på tide å utvide, sier daglig leder ved Cinemateket i Kristiansand, Irene Torp Halvorsen.

Cinemateket starter sesongen med filmen "Raging Bull" av Martin Scorsese og med Robert De Niro i hovedrollen.— Det kommer gjennomsnittlig 30 publikummere på hver visning. For et cinematek er det veldig bra, og i forhold til andre byer er det et veldig godt publikumstall, sier hun videre.

Over 160.000 publikummere så filmen om Thor Heyedahls eventyrlige ferd over Stillehavet allerede i åpningshelgen. Nå er dokumentaren om samme tur nyrestaurert, og en del av Cinematekets høstprogram.

Populære foredrag

I vår hadde Cinemateket et samarbeid med sosiologforeningen, hvor de fikk plukke ut filmer og holde et foredrag før filmene begynte.

— Det ble veldig populært, så det skal vi fortsette med i høst. Det ble såpass populært at også psykologforeningen skal velge ut filmer og snakke om ulike temaer før filmene, sier Torp Halvorsen.

18. september skal sosiologforeningen snakke om filmen "Tiden er ute", Gulløve-vinneren fra Venezia 2001 som forteller historien om en mann som prøver å flykte fra sitt eget liv. Psykologforeningen skal snakke før filmen "8 1/2", som handler om en mann som har midtlivskrise.

Hver torsdag viser alle de sju norske cinematekene den samme filmen. På programmet står blant annet dokumentaren om Kon-Tiki, Windjammer, filmen om Christian Radich og den nyrestaurerte "2001: En romodyssé". Cinemateket skal også vise fire filmer av Jim Jarmusch, i tillegg til Kie?lowskis trilogi "Blå/Hvit/Rød".

På stort lerret

— Hva kommer til å trekke folk i høst?

— Det er alltid et mysterium. De filmene jeg tror går veldig bra, gjør ikke alltid det. I høst viser vi den nyrestaurerte "2001: En romodyssé". Det kan være en film ikke mange har sett på stort lerret, og det fortjener filmen. Filmene av Jim Jarmusch blir også gjerne likt av det typiske Cinemateket-publikummet, sier hun.