KRISTIANSAND: — Dette er en sak alle må gå inn i med ydmykhet for å få løst på en best mulig måte, sier Koro-konsulent Harald Fenn, som i neste uke kommer til Kristiansand for å forsøke å løse floken.

MEKLER: Koro-konsulent Harald Fenn har erfaring fra kunstbråket rundt det nye rådhuskvartalet. Nå skal han mekle i barnehagestriden. Foto: Tore-André Baardsen

Billedkunstneren fra Oslo er mannen som leder kunstutvalget for det nye rådhuskvartalet, og han har i høst fått rik erfaring med kunstkonflikter i byen.Nå har han også fått den fastlåste saken ved Roligheden gård barnehage i fanget, etter at kunstkonsulent Sidsel Jørgensen har trukket seg fra utsmykningskomiteen. Samtidig har både kunstneren og kommunen engasjert advokater som inntil videre bare har sendt hverandre et par brev.

TILDEKKET: Skulpturen "Fantasihjelm" var opprinnelig tenkt plassert i et tre. Men treet ble saget ned, og skulpturen plassert på barnehagens tak. Der ble den oppfattet som så truende at den ble tildekket og senere fjernet. Foto: Tore-André Baardsen

Skulpturen "Fantasihjelm" ble i mai i år dekket til etter at foreldrene i den nye barnehagen reagerte på at utsmykningen til Tori Wrånes liknet på en mann med skytevåpen. I fire måneder sto den tildekket på barnehagens tak, før den ble fjernet, og kunstneren bedt om å omarbeide den.

Fryktelig lei seg

Kunstneren Tori Wrånes har siden konflikten startet ikke ønsket å uttale seg i saken, og det gjør hun heller ikke i dag. Men Harald Fenn uttaler seg nå på hennes vegne, og sier at hun er fryktelig lei seg for den situasjonen som har oppstått. Nå ønsker hun en god dialog med de impliserte for å finne en løsning.

— Den 20. november skal vi ha et møte mellom representanter for kommunen, barnehagen og kunstneren selv, og vi håper på en konstruktiv samtale, sier Fenn.

Et springende punkt er at det vil koste penger å omarbeide skulpturen, og de kostnadene er ikke kommunen villig til å dekke. Nå kan Koro, statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, bli redningen for å hindre at saken havner i retten:

— Hvis kommunen søker, vil vi vurdere å gi ekstramidler for å få skulpturen på plass dersom det lages en plan for hvordan arbeidet kan gjøres. Vi håper å unngå at saken blir satt på spissen slik at det blir advokatmat, sier seniorrådgiver i Koro, Borghild Volckmar, til Fædrelandsvennen.

— Kommunen bidrar ikke med mer enn det som er kontraktsfestet, opplyser kommuneadvokat Helene Uglem. Dette har hun i brevs form gjort klart for advokat Hilde Skjeggestad i Norske Billedkunstnere som representerer Wrånes. Nå avventer de utfallet av dialogen mellom de impliserte partene.

Avvik fra skissen

Prisen på oppdraget er 390.000 kroner, og regelen er at kunstneren skal få en tredel når kontrakten inngås, en tredel når skissen er godkjent, og siste rest når selve verket er godkjent av utsmykningskomiteen. Men det ble altså ikke godkjent, og Sidsel Jørgensen forklarer det slik:

— Det var fordi den ferdige skulpturen avvek såpass sterkt fra de godkjente skissene. De hadde et mer lekent uttrykk enn den ferdige skulpturen, sier den avgåtte kunstkonsulenten. Hun benekter at hun trakk seg fra det videre arbeidet på grunn av konfliktene.

— I høst fikk jeg jobb som lærer i foto ved Tangen videregående skole, og oppdraget i kunstkomiteen skulle ha vært avsluttet i sommer. Jeg har ikke mulighet til å fortsette mens jeg underviser på dagtid, sier hun.

Vært i krigen før

Koro finansierer utsmykningen med 80.000 kroner, og det var Koro-rådgiver Borghild Volckmar som fikk oppgaven med å finne en ny konsulent etter Jørgensen. Flere takket nei til å overta saken, før valget falt på Harald Fenn.

— Å skulle gå inn å megle i en utsmykningssak krever litt spesielle egenskaper, og i Fenn har vi funnet en som både er veldig dyktig, og som likevel er i Kristiansand av og til, sier Volckmar.

— Jeg har litt erfaring fra andre vanskelige saker, og den vil jeg bruke nå, sier Fenn.

Han har vært i krigen før, eksempelvis i forbindelse med en kontroversiell utsmykning på Rena Leir, der Per Christian Browns homoerotiske bilder ble litt for sterk kost for Forsvaret. God dialog er oppskriften han brukte da, og den vil han bruke nå:

— Det handler blant annet om å få en dypere forståelse av kunsten, sier han.

— Tror du konflikten rundt "Fantasihjelm" kan løses?

— Jeg holder alle muligheter åpne, sier Harald Fenn.