I sin siste bok har Christian Borch, den flegmatiske ankermannen fra NRK Dagsrevyen, satt seg ambisiøse mål; å gi en balansert fremstilling av Israel/Palestina-konflikten gjennom synspunktene til de moderate, nyanserte stemmene på begge sider.

Akkurat den innfallsvinkelen har lenge vært en trend blant både skjønnlitterære forfattere og de ikke-tabloide, reflekterte journalister som engasjerer seg i spørsmålet. For krigs— og konflikttrettheten er etter hvert blitt like stor blant observatør-veteranene som blant befolkningen i de to folkegruppene.

De skrikende, steinkastende og terrorvillige palestinske fundamentalistene, og de uforsonlige, usympatiske og gjengjeldelseskåte jødisk-ortodokse politikerne og nybyggerne, begynner å miste interessen - ikke som en viktig årsak og forklaring til tragedien - men som fruktbare referansegrupper i det politiske og holdningsmessige arbeidet mot en løsning.

For det finnes andre stemmer både blant israelerne og palestinerne. Nyanserte, reflekterte stemmer som ofte ikke når frem i det evige krigsgnyet fra Midtøsten. Christian Borch har funnet fram til noen av dem under en ti dager lang reise til Jerusalem og Tel Aviv, med avstikkere til palestinske områder. Men selv om beretningen avspeiler dagens situasjon (minus den aller siste utviklingen etter Yassir Arafats død), er det ikke bare øyeblikksbildene og aktualitetene som preger boken. I samtalene med de «ukjente» stemmene, og i analysene og samfunnsbeskrivelsene, fletter forfatteren inn erfaringer fra et langt journalistliv, og en omfattende historisk og aktuell kunnskapstilegnelse om emnet.

En av de mest interessante stemmene i beretningen er den finskfødte jødiske akademikeren Rami Aronsen (herav tittelen) som jobber det meste av året som psykiater i Jerusalem, men tilbringer en til to måneder hvert år som kommunelege i Gildeskål i Norge.

Med familieaner til det store jødiske miljø i mellomkrigstiden sentraleuropa (Polen) der en stor del av slekta ble utryddet av nazistene, farens evige drøm om å vende tilbake til det hellige land, samt oppvekst og studier i Norge, representerer Rami Aronsen sinnbildet på den evige, flerkulturelle diaspora- jøden, også når han vender tilbake til Israel. Men i motsetning til mange av sine landsmenn, klarer Rami Aronsen å beholde sin nyanserte, moderate livsholdning der andre ser bare sort/hvitt. For ham er både jøder og palestinere mennesker på godt og vondt som begge har rett til sitt eget fedreland.

Den røde tråden i Christian Borchs bok er jakten på mennesker og miljøer som ikke er fastlåst i religiøs eller politisk ekstremisme. Mennesker som ikke ser militær kamp som løsningen på uføret.

Han finner mange av dem, bl.a. elitesoldatene i gruppen Courage to refuse (Mot til å nekte) som av hele sitt hjerte deltar i forsvaret av Israel, men nekter å delta i militære aksjoner på palestinsk område og den forråelsen og umenneskeliggjøringen de mener det påfører de unge israelske soldatene.

Eller palestineren som jobber i Israel, men velger å snike seg ulovlig over grensen framfor å bli ydmyket av unge israelske grensevakt-rekrutter. Men det er ikke bare de tause, moderate stemmene som får komme til orde i boken. Mens forfatteren inntar frokosten på hotellet sitt i Jerusalem en søndag morgen hjemsøker de motsatte, ekstreme kreftene byen. En palestinsk selvmordsbomber sprenger Buss nr. 14 to-tre kvartaler unna. Dermed tvinges journalisten Christian Borch også til å skildre de andre stemmene i Midtøsten, hatets og ekstremismens stemmer. Og konsekvensene av dem for de uskyldige ofrene.

Ramis vei er skrevet i en muntlig, lettlest stil der politisk analyse, øyeblikksskildringer, møter og intervjuer med mennesker, samt historisk bakgrunnsinformasjon, til sammen gir et nyansert bilde av vår tids kanskje mest tragiske, og farligste, internasjonale konflikt.

Kanskje aller viktigst er at den viser frem, og setter fokus på, det Israel og det Palestina vi normal hører lite om. Men boken er også, slik jeg leser den, et partsinnlegg i konflikten.

Bak den ellers så objektive og profesjonelle journalistens spørsmålsstilinger, analyser og fortellinger aner vi et personlig engasjement med et politisk og menneskelig budskap som kan formuleres omtrent slik: En fremtidig løsning på konflikten, dersom den overhodet er mulig, befinner seg ett eller annet sted i den moderate, reflekterte israelers og palestiners drøm om å leve et mest mulig normalt liv. Christian Borchs bidrag til dette målet, er i så fall å ha gitt stemme til noen av de menneskene og miljøene som tror denne drømmen er oppnåelig.

Velger vi å være optimistiske, kan utviklingen i området etter Yasir Arafats død, tyde på en meget forsiktig dreining i moderatismens og refleksjonens retning

Kåre Stoveland

BOK

Ramis vei - Stemmer fra en krig

Forfatter: Christian Borch

Politisk reisedokumentar

Forlag: Cappelen