GöTEBORG: Filmen "Før snøen faller", som kristiansander Marius Matzow Gulbrandsen var fotograf på, ble i helga kåret til beste nordiske film under Dragon Awards-utdelingen på Göteborg International Film Festival. Prisen består av en million svenske kroner.

Filmen er regissert av Hisham Zaman og er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Den har norsk premiere fredag 7. februar.

I fjor vant Arild Andresens "Kompani Orheim" samme pris.

Det var regissør Hisham Zaman som mottok prisen i Gøteborg på vegne av filmen.

— Det må finnes en Gud eller to. Dette er en fantastisk start for Før snøen faller for Hisham og vi nå tar filmen med på turne som starter i Bodø. Dette var utrolig fint for oss på alle måter og vi gleder oss til å vise filmen for hele Norge, sier produsent Stein B Kvae i Paradox.

Etterlengted spillefilmdebut

Før snøen faller er Hisham Zamans etterlengtede spillefilmdebut, etter at han tidligere blant annet har laget de prisbelønte kortfilmene Bawke i 2005 og novellefilmen Vinterland i 2007. Før snøen faller er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Siyar er eldste mann i familien. Da hans søster rømmer fra sitt eget bryllup, får han ansvaret for å finne henne og gjenopprette familiens rykte.

Jakten på søsteren blir en farlig reise fra øst til vest, der møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten utfordrer Siyar til å finne ut hvem han er. I Istanbul møter han den unge jenta Evin, som også er fortapt mellom Europas grenser. De opplever et gryende vennskap og forelskelse. Evin velger å reise med ham, uvitende om hans plan.

Skuespillerne i filmen er Taher Abdullah Taher, Suzan Ilir, Bahar Özen, Nazmi Kirik, Ahmed Zirik, Birol Ünel, Billey Demirtas og Mouafaq Rushdie.

Verdenspremiere i Tromsø

Filmen har norsk kinopremiere 7. februar etter verdenspremieren som åpningsfilm på Tromsø International Film Festival 15. janur.

Det er Kjell Ola Dahl og Hisham Zaman som står bak manus, og foto er ved Marius Matzow Gulbrandsen. Produsenter er Finn Gjerdrum, Svein B. Kvae, og filmen er coprodusert med Mitosfilm i Tyskland.