Alf Kjetil Igland, leder for arbeidsgruppen for et nytt litteraturhus, er godt fornøyd med rapporten fra Agderforskning. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er kanskje ikke så overraskende, men i etableringen av et litteraturhus er det viktig at det litterære miljøet er positive. Det er tross alt de som vil være kjerneelementet for aktiviteten, sier forsker Mikaela Vasstrøm ved Agderforskning til Fædrelandsvennen.

Positive

I 2013 søkte arbeidsgruppa for et nytt litteraturhus i Kristiansand om midler fra Fritt Ord. Det endte med avslag, fordi det manglet kunnskap om det litterære miljøet på Agder. Derfor fikk Agderforskning i oppdrag å kartlegge det litterære miljøet på Agder og dets holdninger til et litteraturhus i Kristiansand. 183 mennesker svarte i den forbindelse på en spørreundersøkelse, og resultatene er nå klare.

Spørreundersøkelsen viser blant annet at det er et bredt litterært miljø på Agder. Et markant flertall av de som svarte på undersøkelsen sier seg enig i at Agder trenger en litteraturhusarena, og at en etablering av et litteraturhus i Kristiansand vil bidra til å styrke det litterære miljøet. Det er mer usikkerhet knyttet til spørsmål om hvordan et litteraturhus skal organiseres og finansieres. Rapporten tar også for seg ulike modeller for organisering.— Det er ikke bare én måte å drive et litteraturhus på, og det er viktig at det tilpasses regionen og de eksisterende kulturinstitusjonene, sier Vasstrøm.

Flere modeller

Forskeren mener at rapporten kan få en betydning med tanke på fremtidige søknader om prosjektmidler til å konkretisere planene for et litteraturhus, og som et innspill i debatten om hva et litteraturhus skal være.

Alf Kjetil Igland, leder for arbeidsgruppen for et nytt litteraturhus, er godt fornøyd med rapporten.

— Det er en stor mulighet for at vi får et litteraturhus. Rapporten gir oss en god troverdighet når vi nå skal jobbe videre mot et litteraturhus, og gir et godt svar på de spørsmålene Fritt Ord etterlyste. Nå skal vi sende søknader til offentlige og private instanser for å finne dekning for å gå videre med prosjektet.

Debattarena

Arbeidsgruppa jobber også med å se på hvilke aktører som vil bruke et slikt hus, og mulige inntektskilder. Organisasjon og lokaliseringen, er også noe som det må jobbes med.

Rapporten sier ikke noe om lokalisering av litteraturhuset, men tidligere har både Agder Teater, Havnekvartalet, og en ny, tilbaketrukket etasje på toppen av Kristiansand Folkebibliotek vært nevnt.

Allerede i 2011 etterlyste Torolf Kroglund, leder for Ibsen Hamsun-dagene, et litteraturhus på Sørlandet. Han setter pris på resultatet i rapporten, og har en klar mening om hva et litteraturhus skal være:

— Et litteraturhus skal dekke både skjønnlitteratur politikk, og vitenskap, og det skal være en arena for aktuelle debatter og gode arrangementer. Det skal være en lav terskel, der alle kan delta i debattene.