— Musikalen handler om unge mennesker, på vei inn mot voksenlivet. Vi møter den unge gutten Melchiors kamp for å bli voksen, uten å måtte gi opp barnet i seg. Ungdommene i stykket lider av undertrykkelse av foreldregenerasjonen, skriver Kilden på sine hjemmesider.

Rockemusikalen anses å være kontroversiell, med tematikk som voldtekt, selvmord, seksuell legning og abort. "Spring Awakening" er basert på det tyske stykket "Vårløsning" av Frank Wedeking fra 1891. Nå er musikallinjen på Kristiansand Kulturskole klar for å vise fram musikalen på Sørlandet. "Spring Awakening" har premiere på Kilden tirsdag, og forsetter hver kveld fram til lørdag. Musikalens regissør, Diana Spehar Borøy, er spent på reaksjonene.

— Kanskje det er en ekstra utfordring å sette opp stykket her på Sørlandet. Jeg har opplevd at noen her i Kristiansand har reagert negativt på innholdet. Noen har rynket på nesen når de hører historien, sier Borøy.

Viktige tema

Stykket ble i 1981 bannlyst i Tyskland på grunn av det kontroversielle manuset. I 2006 ble "Vårløsning" blandet med musikken til Duncan Sheik, og musikktekstene til Steven Sater. Resultatet ble en banebrytende rockemusikal, som tar opp tematikk som tåler tidens tann.

Helene Wibrand (t.h) spiller "Vendela", en uskyldig tenåringsjente som blir misbrukt av hovedkarakteren "Melchior Gabor". Foto: Kristian Hole

— Dette er viktige tema som fortsatt eksisterer i samfunnet. De tidløse temaene har overlevd siden 1891, og man kan ikke gjemme de bort. Men generelt sett handler stykket bare om å bli voksen. Derfor passer det skuespillerne perfekt, siden de er i den alderen selv, sier regissør Diana Spehar Borøy.Hun har opplevd at noen skuespillere trakk seg fra stykket, på grunn av innholdet.

— Noen valgte å hoppe av i siste liten. Det var sikkert på grunn av det sterke innholdet. Personlig mener jeg at ingen tema er farlig, så lenge man prater åpent om de i samfunnet, sier Borøy.

Ikke en typisk musikal

Skuespillerne selv ser på musikalen som utradisjonell, og uglamorøs.

— Dette er en enkel forestilling uten mye effekter. Alt overlates til oss skuespillere. Dette er en musikal uten glitter, hvor mørke tema blir tatt opp. Dette er ikke så glamorøst som "Fame", sier Jonas Robstad (18), som spiller hovedkarakteren "Melchior Gabor".

Helene Wibrand (t.v) og Else Fidjeland gleder seg til å ha premiere på "Spring Awakening" tirsdag. Selvom selve stykket er mørkt, har de det veldig gøy på settet. Foto: Kristian Hole

Helene Wibrand (20) spiller "Vendela". Hun tror at publikum vil få blandede reaksjoner når de ser forestillingen.— Jeg tror noen vil le, gråte og rødme. Innholdet er så variert. Jeg synes alle temaene blir tatt opp på en bra måte, sier Wibrand.

"Spring Awakening" belyser en side av samfunnet, som ikke er vanlig for sjangeren, mener skuespiller Olav Dale (17).

— Stykket viser at samfunnet ikke er perfekt. Skyggesidene blir dratt fram i musikalen, sier Dale, som spiller den nervøse unggutten "Moritz".

Else Fidjeland (17) er svært fornøyd med å spille karakteren "Ilse".

— Jeg har vært med i flere teaterstykker, men dette prosjektet var spesielt spennende. Min karakter "Ilse" symboliserer håpet om at hverdagen skal bli bedre.