— Mosvold & Co har støttet festivalen med rundt 50.000 kroner i en god del år. Det er godt mulig vi fortsetter. Vi har alltid tatt ett år av gangen, sier Kurt Mosvold. Forretningsmannen har registrert debatten som har oppstått rundt Protestfestivalen den siste uka. På Facebook har en rekke kulturpersonligheter rettet knallhard kritikk mot festivalen, og flere ønsker den død. Dette skrev Fædrelandsvennen om på fredag.

Kritikken kommer blant annet fra Torolf Kroglund, Line Baugstø, Cornelius Jakhelln, Ivo de Figueiredo, Agnes Repstad, Kristin Øygarden og Bjarte Breiteig. Noen av kritikerne gir uttrykk for at de synes det er en gåte at festivalen får tung offentlig støtte år etter år.

Men sponsor Kurt Mosvold støtter fremdeles festivalleder Svein Inge Olsen.

Skulle stabilisert seg

— Festivalen er viktig. Den har stor oppslutning fra deltagerne, den har stor bredde og tar tak i viktige spørsmål, sier Mosvold.

— Men skulle den ikke ha stabilisert seg økonomisk etter såpass lang tid?

— Jo, det er litt leit at den ikke har det, og det undrer meg litt. For næringslivet er nok Protestfestivalen litt vanskelig å støtte. En ting er å ha logoen sin synlig på begivenheter som trekker flere tusen tilskuere, men med Protestfestivalen er det litt annerledes. Her kommer det vanligvis 30-40 til 100 publikummere til hver tilstelning. Det har alltid undret meg litt at det ikke er større publikumstilstrømning. Jeg synes ikke den står i forhold hverken til tema eller hvem som deltar i debattene, sier Mosvold.

Garanti

— Kunne du tenkes å øke støtten nå som du ser at festivalen stadig sliter?

— Det har jeg ikke noen kommentar til, sier Mosvold.

I tillegg til den årlige støtten, gikk han i 2010 inn og garanterte for 400.000 kroner da Protestfestivalen var veldig nær å gå konkurs. Denne gjelda trekker Protestfestivalen ennå på, men man har klart å spise inn en god del av den.

— Det gjenstår 100.000 kroner av gjelda til Mosvold, forklarer styreleder Roger Christiansen i Protestfestivalen. I regnskapet for 2013 som nå er offentlig, går det fram at festivalen gikk 21.000 kroner i pluss i fjor. Totalgjelda til festivalen er imidlertid økt fra 321.000 til 523.000 kroner. Av dette har langsiktig gjeld økt fra null til 80.000 kroner.

— Denne posten gjelder firmabil til festivalleder som vi kjøpte ut av leasingavtalen, sier Christiansen.

Jobber med budsjett

Sist uke sa festivalsjef Svein Inge Olsen til Fædrelandsvennen at det mangler 200.000 kroner for å gjennomføre festivalen i 2014. Styreleder Christiansen sier:

— Vi arbeider ennå med å budsjettere for årets festival. Noen av søknadene har vi ikke fått svar på ennå.

- Er det aktuelt å skalere ned?

— Det er ett av alternativene som foreligger. Enten det eller vi får tak i flere midler. Utfordringen vår ligger i å komme i balanse og få dekket inn underskuddet fra noen år tilbake, sier styrelederen.