Slik så det ut da Green Carnation spilte Under the Dam i 2006. Foto: Andre L_yning
Ble det bra? Kjetil Nordhus strekker seg for å se om han ble kul på bildet Hilde Robstad tok. Foto: Erling S. Hægeland
Klassisk bandbilde in progress. Hilde Robstad sikter seg inn på f.v. Michael Krumins, Terje Vik Schei, Kjetil Nordhus, Tommy Jackson, Stein Roger Sordal og Kenneth Silden. Foto: Erling S. Hægeland
Kjetil Nordhus blir portrettert av Hilde Robstad mens f.v. Kenneth Silden, Tommy Jackson og Michael Krumins flirer. Foto: Erling S. Hægeland

— Det skal bli deilig å finne fram bråkebassen igjen. Jeg har ikke byttet strenger på den siden den gangen. Faktisk har jeg vel ikke spilt på den heller, sier Stein Roger Sordal.

Kristiansanderen er de siste årene mest kjent for å spille for tusener på Sommer på Torvet i sommerhalvåret, i tillegg til å ha etablert seg som countryrockende soloartist. Nå klør han i fingrene etter å spille comeback-konsert med progrockbandet Green Carnation på Eikerapen Roots 31. juli.

Bandet har ikke vært fulltallig samlet siden bruddet i 2006, men møttes igjen til fotosession onsdag ved Vågsbygd Videregående Skole. Der tok fotograf Hilde Robstad de første bandbildene av Green Carnation på like lenge.

Trodde ikke

Uenighet om penger etter en seks ukers lang USA-turne vinteren 2006 var den viktigste årsaken til at det skar seg for et band det var knyttet betydelige forhåpninger til.

— For to uker siden trodde jeg ikke noe slikt som dette kunne være mulig. Men jeg har tygget litt på det. Det vi gjorde under dammen den gangen fungerte veldig fint, og da frister det til gjentagelse, sier gitarist og låtskriver Terje Vik Schei.

Amerikanske fans

Det var han som stiftet bandet, og det ble fem fullengdere før bruddet. Disse ble gitt ut over store deler av verden, og da Green Carnation dro til USA på turne i 2006 var Fædrelandsvennen med. Selv i små, amerikanske byer dukket blodfans opp for å få med seg konsertene. Konsertrekka i 2006 kulminerte med en opptreden det ennå snakkes om. Utendørskonserten under demningen i Åseral ble også gitt ut på DVD.

Nå står de seks sammen igjen foran fotografen. Rynkene har blitt flere, hårene gråere. Noen har blitt tykkere, andre tynnere. Selv om stemningen er litt lavmælt og forlegen kommer smilene også.

Sommer på Torvet

— Det er lenge siden jeg har vifta med håret, sier Schei og tar ut hårstrikken.

— Det skal bli deilig å spille elgitar igjen, sier Michael Krumins. Han har de siste årene markert seg mest med world music og sigøynerjazz, og ga i fjor ut plate med bandet Nutopia.

Det så først ut til at Green Carnations reunion skulle gå i vasken, ettersom halve bandet også er med i Radiojam. Bookingen til Under the Dam 31. juli kolliderte nemlig med en kontraktsfestet jobb for Sommer på Torvet i Kristiansand. Men nå er Stein Roger Sordal, Tommy Jackson og Kenneth Silden løst fra Sommer på Torvet-pliktene denne ene torsdagen.

Annerledes

— Det løste seg da Playmood steppa inn for oss. Det har vært ja-mennesker rundt dette hele veien, sier Sordal.

Den første øvinga er i mars, og bandet satser på å gjøre en helt annerledes konsert enn Under the Dam 2006. Den gangen leverte de et helakustisk sett basert på plata "The Acoustic Verses".

— Jeg har aldri tenkt at dette IKKE skulle skje. Det var bare et spørsmål om tid, sier Stein Roger Sordal.

Hvis konserten går bra er det ikke utelukket at det blir flere.

Siste gang Under the Dam

— Dette blir aller siste gang vi har konsert under dammen. Det har jeg fått klar beskjed om fra Agder Energi. De går inn med maskiner der når vi har hatt konserten til sommeren, og den nye demningen skal stå ferdig i 2020, sier Rune Aasheim, styreleder i Eikerapen Roots Festival. Festivalen har i noen år ventet på den endelige dødsdommen over den etter hvert tradisjonsrike åpningskonserten Under the Dam. Hver torsdag før hovedprogrammet har en stor artist spilt foran demningen Novatn 3 inne i fjellet i Åseral. Her har både Mari Boine og Bjørn Eidsvåg spilt. Men demningen som er bygget av tre i løpet av siste krig, er nå moden for utskiftning.

Aasheim og festivalledelsen er veldig fornøyd med å ha fått Green Carnation til å avslutte tradisjonen som samme band startet i 2006. — Det var heilt magisk da de spilte der sist, sier Aasheim.