Norske filmer går godt på kino. I skrivende stund er fire av årets mest sette filmer norske. Olsenbanden jr, Elias og Svein og rotta har trukket barna, mens de voksne har slept seg ut av sofaen for å se Pia Tjelta i «Mars og Venus».

Løgner med Tjelta

Pia Tjelta kommer igjen også til høsten. En av de første filmene som har premiere er nemlig «5 løgner». Vi følger fem storby-mennesker i ett døgn. Tjelta er postordrebrud, mens Kim Sørensen, Henrik Rafaelsen og Charlotte Frogner har andre sentrale roller. Regi og manus er ved trønderdebutanten Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Premieredato er satt til 17. august.

Kauto-drama

Nils Gaups lenge ventede drama fra Kautokeino-opprøret kommer i slutten av august. Kjente skuespillere som Mikael Persbrandt, Mikkel Gaup og Sverre Porsanger er med. Kautokeino-opprøret brukes om en hendelse 8. november i 1852, da en gruppe samer gjorde opprør mot den ikke-samiske gruppen som bodde på stedet.

«Kautokeino 1852» har premiere 31. august.

Bok-blir-film-måned

September blir premieremåned for filmatiseringen av Erlend Loes debutroman «Tatt av kvinnen». Elling-regissør Petter Næss har hatt regien. Loe har selv sagt at det er med skrekkblandet fryd han har gått med på dette, men at det også er stas. Trond Fausa Aurvåg og Mariann Saastad Ottesen har hovedrollene i dramaet om mann som møter kvinne og blir forlatt.

«Tatt av kvinnen» har premiere 7. september

En annen bok er også filmklar denne måneden. Gunnar Staalesens Varg Veum rører på seg, og det kommer flere filmer med detektiven fra Bergen fremover.

«Varg Veum – bitre blomster» har premiere 28. september.

Overtrygg bygd

Barna får også sitt, «Radiopiratene» vises i Haugesund under filmfestivalen i august, og handler om et lite opprør mot en bygd som har gått helt bananas for å være trygg. Blant annet er alle hushjørner sikkerhetsklarert med skumgummi.

Filmen har offisiell premiere 14. september.

Ta en sniktitt på «Radiopiratene» her.

Liv med rare evner

Oktober åpner med en reise i Italia, der regissøren og filmklipper Carl Eugen Johannesen har laget en road-movie om fortrengt lidenskap og kunsten å sette pris på en kopp nybrent kaffe.

Dokumentaren «Mann kvinne kaffe» har premiere 5. oktober.

Hva gjør du når du kommer fra Oslo med skateboard til Vestlandet der det er snowboard som gjelder? Se det kan det bli film av.

«Switch» har premiere 19. oktober.

Liv har evner verken hun eller andre forstår, og når hun tar båten en dag, skjer det ting. Manus til denne spenningsfilmen for barn er ved Axel Hellstenius, manusforfatteren bak blant annet Elling og Gutta boys.

«Titanics ti liv» kan du se fra 31. oktober.

Flere kommer

«Natural born star», som er Even Benestads film om Fred Robsahms liv fra stjernehimmel til sosialkontor, skulle egenlig hatt premiere i august. Ny måned nå er oktober. Flere andre norske filmer er også på vei, men det er usikkert når i år de kommer. Oversikten og mer informasjon om filmene finner du på hjemmesiden til Norsk filmfond.