OSLO: Det mangler ikke på lovord fra Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten tirsdag. I anmeldelsen beskriver hun blant annet debutalbumet "To Sing You Apple Trees" som noe av det mest fascinerende som har skjedd i norsk musikkliv på mange år.

— Lytteropplevelsen veksler mellom irritasjon og fascinasjon. Dette er forvaklet og overseksualisert urbanfolk og sakral og gitarklimprende drømmepop. En skikkelig hore/madonna-plate.

Selv tar den blide Tvedestrandsjenta kritikken med stoisk ro når fvn.no kontakter henne på shoppingtur i Oslo.

— Jeg har i grunnen ikke tenkt så mye på det. Jeg står for det jeg har gjort på plata uansett hva andre synes, men det er selvfølgelig utrolig hyggelig å se at noen faktisk setter seg ned og hører ordentlig godt etter og blir overveldet av min musikk, sier hun.

"Overseksualisert drømmepop"

For Jenny handler musikken om å tøye grenser, og det er mye seksualitet og kropp i tekstene. I Dagbladet blir hun karakterisert som "så selvutleverende at de går på bluferdigheten løs". For Hval er seksualiteten en naturlig uttrykksform.

— Det er generlt mye seksualitet i musikk. For meg er ord og sex tett bundet opp mot hverandre, og jeg prøver ikke å provosere noen med tekstene mine. Jazzmusikere bruker også mye seksualitet når de improviserer med musikken, på samme måte som rockemusikere utstråler seksualitet gjennom energien på scenen, forklarer hun.

Intimkonsert med leketøy på Charlies

Selv skal Hval på scenen her i Kristiansand 12.oktober. Da blir det intimkonsert på Trash-Pop, hvor publikum kan forvente seg et fritt improviserende uttrykk og både leketøy og spill på scenen.

— Musikken min passer aller best i hodetelefoner, så jo mer intimt og lite stedet er, jo bedre. Det blir ikke det samme å høre Rockettothesky på en stor arena, så opptredenen på Charlies blir veldig spennende!

Skriver ikke tekster

Den karakteristiske musikken lages med et keyboard, en gitar og Hvals egne ukontrollerte vokaleffekter. Hun har for øvrig aldri skrevet ned en sangtekst. Musikken spilles inn og memoriseres.

På Rockettothesky's hjemmeside forklarer Jenny i sin biografi at prosjektet egentlig er en duo bestående av henne selv og hennes døde hund Inka, som gikk bort i 1999. Hundeløs og deprimert oppdaget Jenny på samme tid at nok en uskyldig hund hadde måttet bøte med livet. "Rom-hunden" Laikas tur til verdensrommet endte som kjent tragisk for den firbeinte, og dette inspirerte Tvedestrandsjenta til å prøve å gjenskape fred i universet.

Etter å ha "sendt" sin egen kjære Inka på en glad og varm reise til galaksene falt det naturlig å dedikere små sangbrev til henne for å bøte på ensomheten. Dermed så Rockettothesky dagens lys for første gang.

Turnerte i Australia

Hval er allerede en etablert musiker på andre siden av kloden, nærmere bestemt Melbourne, Australia. I fire år turnerte hun i landet og gav ut to ep'er med bandene Ipanic og Folding for Air. Nå har hun derimot også begynt å opptre i hjemlandet Norge. Foruten i Oslo, hvor Jenny bor for øyeblikket, blir det mange konserter rundt om i landet den kommende tiden.

Og med anmeldelsen fra Dagbladet friskt i minnet, kan det virke som om Jenny fra Tvedestrand er på god vei mot både stjernene og galaksene. I hvert fall kan hun sole seg i glansen av de gode kritikkene.

Rockettothesky kan du høre på både Radio Nova og P3s "Musikkmisjonen" denne uka, og dama kan du oppleve i egen person på Charlies i Kristiansand 12. oktober.